Aj Vej-vej különös tárlata Bécsben

2016. október 20.

print

Aj Vej-vej különös tárlata Bécsben

Aj Vej-vej kínai képzőművész, ellenzéki aktivista első alkalommal állítja ki önálló installációit Bécsben, Translocation-Transformation elnevezésű tárlata több bécsi helyszínen valósul meg.

Aj Vej-vej kínai képzőművész, ellenzéki aktivista első alkalommal állítja ki önálló installációit Bécsben, Translocation-Transformation elnevezésű tárlata több bécsi helyszínen valósul meg.

 


Az 58 éves kínai művész projektjének központi témája az önkéntes és a szükséges helyváltoztatás, valamint a menekülés.

A bécsi Belvedere palota udvarán a Circle of Animals/Zodiac Heads elnevezésű szoborcsoportot lehet megtekinteni. A 2010-ben készült állatfejek a kínai horoszkóp 12 állatjegyét formázzák meg. Az egyes darabok 600 kilogramm súlyúak.

 

Ai Weiwei, Circle of Animals/Zodiac Heads, 2010
Ai Weiwei, Circle of Animals/Zodiac Heads, 2010
Private Sammlung, Foto: © Belvedere, Wien


A szobrokat azok az állatfejek ihlették, amelyek valaha a kínai császárok pekingi nyári palotájának egyik szökőkútját díszítették. A palotát 1860-ban brit és francia csapatok dúlták fel, a 12 állatövi szimbólumból csak hét maradt fenn, és Aj Vej-vejnek eltökélt szándéka, hogy egy napon újra teljessé teszi a kollekciót. Így akar a művész reflektálni a régi kultúrák szétrombolására és újraértelmezni a történelmi előképeket.

Aj Vej-vej a Leszboszra érkező menekültek használt mentőmellényeiből készített egy másik alkotást. A Belvedere palota taván tavirózsaként terül szét az installáció, amely madártávlatból nézve egy F betűt formáz, utalva ezzel az alkotás F Lotus elnevezésére. Az installáció több mint ezer mellényből áll.

 


Ai Weiwei, F Lotus, 2016
© Ai Weiwei Studio, Foto: © Belvedere, Wien


Az alkotás-együttes részeként a Belvedere barokkpalotájának lépcsőházában egy mitológiai alak, a sárkányformájú Lu kapott helyet.

A 21-er Haus elnevezésű bécsi kiállítóhelyen egy Ming-dinasztiabeli kereskedőcsalád templomát építtette fel a kínai művész. Az 1300 darabból álló, 14 méter magas faalkotás az eredetihez hűen ábrázolja a négyszáz évvel ezelőtti építményt. A régi alkotás így foglalhat helyet az eredetileg az 1958-as világkiállításra tervezett osztrák pavilonban. "A két épület soha nem kerülhetett volna ilyen közel egymáshoz, számomra egy csoda, hogy ez megtörténhet" - mondta a művész.

 


Ai Weiwei, Wang Family Ancestral Hall, 2015
© Ai Weiwei Studio, Foto: © Belvedere, Wien


A tárlat július 14-től november 30-ig látható a bécsi 21er Haus kiállítóhelyen és a Belvedere palotában.

 


A kínai művész alkotásai kritikus szembehelyezkedés hazájának történelemével, kultúrájával és politikájával. Aj Vej-vej azt reméli, hogy művei által az embereket arra sarkallja, hogy változhassanak. "Az álmom nagyon egyszerű: minden embernek legyen joga félelem nélkül változni, szabadon kommunikálni, teljes körűen informálódni és megválasztani azt, ahogyan élni szeretne" - mondta a művész, akinek meglátása szerint ez a kommunista hatalom alatt soha nem valósulhat meg.

MTI

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play