Sissi magyarokhoz fűződő kapcsolatáról nyílt kiállítás Bécsben

2017. június 28.

print MTI

Sissi magyarokhoz fűződő kapcsolatáról nyílt kiállítás Bécsben

Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné, Sissi magyarokhoz fűződő kapcsolatát mutatja be egy, a bécsi Hofburgban nyílt kiállítás, amely az Osztrák-Magyar Monarchia alapításának, valamint Ferenc József és Erzsébet koronázásának 150. évfordulója alkalmából rendeznek.





 

Az Erzsébet - Sissi és a magyarok elnevezésű időszaki tárlat Erzsébet magyarok iránti szeretetét és a királyi pár Magyarországhoz fűződő kapcsolatát, éveit mutatja be. 

A kiállítás kurátorának, Olivia Lichtscheidlnek ismertetése szerint a királyné magyarok iránti szimpátiáját az is mutatta, hogy magyar szolgálókkal vette magát körül. Olivia Lichtscheidl szerint Erzsébet élete utolsó éveiben az általa kedvelt emberekkel csak magyarul beszélt. A tárlaton először mutatnak be a királyné kézírásával magyar nyelven írt levelet, amelyben egy ebédmeghívást mond le. 

A Szent Korona egy reprodukciója is látható, hiszen az eredetivel koronázták meg 1867-ben Ferenc Józsefet a budapesti Mátyás-templomban. Megtekinthető továbbá annak a lipicai lónak a patkója, amellyel Ferenc József a koronázási dombra ugratott fel. 

Látható egy fotóalbum, amely a koronázás előtti hat hónapban rögzített felvételeket tartalmaz, valamint Erzsébetet mutatja be a magyar koronázási ruhában. Kiállítanak továbbá litográfiákat, amelyeken Erzsébet magyar viseletben magyar fejdísszel, és a gödöllői kastélyparkban a császári párt gyermekeikkel ábrázolják. A gödöllői épületet és a parkot koronázási ajándékként bocsátották a pár rendelkezésére. Bemutatják továbbá a Gödöllőn használt porcelán teáskészletet is. 

A tárlat a Hofburg Audienzwartesaal (a kihallgatási váróterem) elnevezésű helységében tekinthető meg január 7-ig. 

A kurátor, Olivia Lichtscheidl szeptember 8-án, október 6-án, november 3-án és december elsején délután külön vezetést tart, amelyre előre kell jelentkezni.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play