A Loire-völgy 2019-ben az 500 éves reneszánszot ünnepli

2019. március 21.

print Hetedhétország.hu

A Loire-völgy 2019-ben az 500 éves reneszánszot ünnepli

2019-ben „A reneszánsz 500 éve” mottóval ünneplik meg a Loire völgyében Leonardo da Vinci halálának, Medici Katalin születésének és a Château de Chambord alapkőletételének 500. évfordulóját.

A Chambord kastély, bár nem készült el uralkodása alatt teljesen, I. Ferenc koronájának a gyöngyszeme volt, és örömmel mutogatta az őt látogató főuraknak. Ennek ellenére ő maga mindössze pár hetet töltött itt el életében, halála után teljesen üresen maradt. A munkálatok 1519-ben kezdődtek, de a folyamatos háborúk miatt csak a Napkirály alatt fejeződtek be. 

A francia reneszánsz művészeti és építészeti bölcsőjeként a régió számos innováció és felfedezés helyszíne volt – ide soroljuk például a Loire partját ékesítő kastélyokat: a Chambord-i birtok mellett a Clos Lucé kastélyt, az Amboise, a Blois, a Chenonceau és a Azay-le-Rideau kastélyokat.

A Loire környéke egyúttal az új gondolkodás és irányzatok, például a humanizmus vagy a reformáció keletkezésének helyszíne is. Az olyan gondolkodók, mint Jean Calvin, Erasmus, Guillaume Budé vagy akár François Rabelais mindannyian az Orléans-i Egyetem hallgatói voltak. Leonardo da Vinci, akit manapság a reneszánsz jelképének tekintünk, 1516-ban a Clos Lucé kastélyt választotta lakóhelyéül.

Ezt a kulturális örökséget ünneplik egész évben a Loire mentén. Az év folyamán nagy eseményekre, kiállításokra kerül sor, mint például a „Leonardo da Vinci, tanítványai, az Úrvacsora és I. Ferenc” c. kiállítás a Clos Lucé kastélyban. A Château de Blois a „Gyermekek a reneszánsz korban” c. kiállítással emlékezik meg az évfordulóról.

További információk: www.vivadavinci2019.fr 

Címlapfotó: Amboise kastély/David Darrault


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play