Természeti örökség lett a Vis környéki szigetvilág

2019. április 19.

print MTI

Természeti örökség lett a Vis környéki szigetvilág

A közép-dalmáciai Vis és környéke - Vis, Brusnik és Jabuka szigetek mellett része a Kék-barlang (Modra Spilja), a Szerzetesfóka-barlang (Medvidina Spilja), Ravnik-sziget és annak barlangja, a Zöld-barlang, valamint a Stiniva-öböl - idén elnyerte az UNESCO-tól a globális geopark minősítést.





A közép-dalmáciai Vis és környéke 2017-ben tagja lett az Európai Geopark Hálózatnak (EGN), ennek eredményeként pedig idén elnyerte az UNESCO-tól a globális geopark minősítést.

Horvátországban eddig csak a közép-horvátországi, szlavóniai Papuk Természetvédelmi Park volt tagja az Európai Geopark Hálózatnak.

A szigetvilág az Adriai-tenger jelentős övezete, mészkő és a dolomit alkotja, hét területet foglal magába és különböző természetvédelmi törvények védik. Vis, Brusnik és Jabuka szigetek mellett része a Kék-barlang (Modra Spilja), a Szerzetesfóka-barlang (Medvidina Spilja), Ravnik-sziget és annak barlangja, a Zöld-barlang, valamint a Stiniva-öböl. 

A horvátországi visi szigetvilággal együtt nyolc térség, köztük öt kínai tájegység nyerte el a globális geopark címet az UNESCO igazgatóságának szerdai ülésén. Ezzel a világ 41 országában immár 147 régió rendelkezik a rangos minősítéssel. 

A 2000-ben létrehozott geoparkhálózat célja a geológiai változatosság védelme, a geológiai örökségek bemutatása és népszerűsítése, a geoturizmus fejlesztésével a geoparkok fenntartható gazdasági fejlődésének támogatása. A földtudományi értékek mellett a geoparkokban bemutatják az élő természeti értékeket és a kulturális örökségeket is, és az egyes tevékenységekbe bevonják a helyi közösségek. 

Magyarországon a Bakony-Balaton Geopark 2012-től, a Novohrad-Nógrád Geopark 2010-től tagja az európai hálózatnak. Az Európai Geopark Hálózatba felvett tagok az UNESCO egy 2015-ös döntése alapján az UNESCO Globális Geopark Hálózatának is tagjává válnak.

Címlapfotó: flickr/yacht-rent.com


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play