Madách Imre angolparkja újra régi pompájában tündököl

2020. június 26.

print Hetedhétország.hu

Madách Imre angolparkja újra régi pompájában tündököl

A Madách-család ősi kastélyában írta Madách Imre a magyar irodalom leghíresebb művét, Az ember tragédiáját.

A Szlovákiában található, alsósztregovai (Dolná Strehová) Madách-kastélyt már 2010-ben felújították, a gyönyörű kastélypark újjászületésre most került sor.   

A Szlovák Nemzeti Múzeum - Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma 2010-ben az Európai Uniótól 1 467 537 eurót nyert el műemléki védettséget élvező kastély felújítására.Az alsósztregovai felújítási munkálatok során kastély összes nyílászáróját kicserélték, új padlóburkolatot kaptak a termek, és az épület homlokzatát is eredeti állapotában állították helyre. 

A Madách-kastélyt több forrás is Nógrád vármegye egyik legrégibb épületeként tartja számon, az 1911-ben megjelent megyei monográfia szerint építése a 15. századra tehető. A 18. században átépítették, de erődszerű alaprajza ezután is megmaradt. Itt született 1823. január 21-én Madách Imre, aki élete nagy részét itt töltötte, és itt is halt meg 1864. október 4-én.A drámaíró sírja korábban a falu szélén lévő kriptában volt, majd a kastély angolkertjének keleti felébe helyezték át. Madách itt írta Az ember tragédiáját, a múzeum kialakítása óta irodalmi emlékhely lett az egykori kastélyból.

(Címlapfotó: Az alsósztregovai Madách-kastély 2020. június 25-én. Ezen a napon átadták a kastély felújított parkját. MTI/Komka Péter)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play