Krétára utazott, de nem regisztrált: a görögök rögtön megbírságolták

2020. július 17.

print Hetedhétország.hu

Krétára utazott, de nem regisztrált: a görögök rögtön megbírságolták

Nem indult kellemesen a német turisták nyaralása Krétán, érkezésük után 500 eurót kellett fizetniük.

A Berlinből Krétára érkező utasoknak, akik csütörtökön landoltak, 500 euró pénzbírságot kellett fizetniük azért, mert nem töltötték ki azt az űrlapot, amelyet a görög hatóságok a koronavírus-járvány miatt a külföldiek helymeghatározásához használnak - adta hírül az osztrák Kronen Zeitung. 

Az érintettek azt mondták, hogy senki sem tájékoztatta őket az utazás előtt, hogy ki kell töltenie ezt az űrlapot. Ez az érvelés a görög hatósági embereket nem hatotta meg, 500 euró helyszíni bírság megfizetésére kötelezték a német nyaralókat.

2020. július 1-től augusztus 31-ig, az utazás megkezdése előtt minimum 24 órával mindenkinek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése. Az angol nyelvű online nyomtatványt a következő linken érhetik el: https://travel.gov.gr/

A kitöltés után az utas kap egy QR kódot, amelyet érkezéskor be kell mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak. A QR kódot az utas a mobil telefonja segítségével, vagy kinyomtatott formában mutathatja be. A megadott információk alapján a rendszer kockázatelemzést végez, amely alapján kiválasztják azokat az utasokat, akiket letesztelnek. A tesztelésre kiválasztott utasoknak az általuk foglalt szálláson 1 napra karanténba kell vonulnia a teszt eredményének megérkezéséig. Akinek negatív a tesztje folytathatja a nyaralását, akinek pozitív a tesztje, két hétre államilag ellenőrzött karanténba kerül.

A PLF elektronikus regisztrációs felületet a Görög Kormány üzemelteti. A belépéshez szükséges QR kód megérkezése számos esetben késlekedik, ezért fontos, hogy a PLF benyújtásáról kapott visszaigazolást is kinyomtassák. 


Kapcsolódó hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play