Krétára utazott, de nem regisztrált: a görögök rögtön megbírságolták

2020. július 17.

print Hetedhétország.hu

Krétára utazott, de nem regisztrált: a görögök rögtön megbírságolták

Nem indult kellemesen a német turisták nyaralása Krétán, érkezésük után 500 eurót kellett fizetniük.A Berlinből Krétára érkező utasoknak, akik csütörtökön landoltak, 500 euró pénzbírságot kellett fizetniük azért, mert nem töltötték ki azt az űrlapot, amelyet a görög hatóságok a koronavírus-járvány miatt a külföldiek helymeghatározásához használnak - adta hírül az osztrák Kronen Zeitung. 

Az érintettek azt mondták, hogy senki sem tájékoztatta őket az utazás előtt, hogy ki kell töltenie ezt az űrlapot. Ez az érvelés a görög hatósági embereket nem hatotta meg, 500 euró helyszíni bírság megfizetésére kötelezték a német nyaralókat.

2020. július 1-től augusztus 31-ig, az utazás megkezdése előtt minimum 24 órával mindenkinek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése. Az angol nyelvű online nyomtatványt a következő linken érhetik el: https://travel.gov.gr/

A kitöltés után az utas kap egy QR kódot, amelyet érkezéskor be kell mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak. A QR kódot az utas a mobil telefonja segítségével, vagy kinyomtatott formában mutathatja be. A megadott információk alapján a rendszer kockázatelemzést végez, amely alapján kiválasztják azokat az utasokat, akiket letesztelnek. A tesztelésre kiválasztott utasoknak az általuk foglalt szálláson 1 napra karanténba kell vonulnia a teszt eredményének megérkezéséig. Akinek negatív a tesztje folytathatja a nyaralását, akinek pozitív a tesztje, két hétre államilag ellenőrzött karanténba kerül.

A PLF elektronikus regisztrációs felületet a Görög Kormány üzemelteti. A belépéshez szükséges QR kód megérkezése számos esetben késlekedik, ezért fontos, hogy a PLF benyújtásáról kapott visszaigazolást is kinyomtassák. 


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play