Szerethető látványosság lett az év helye Ausztriában

2020. október 28.

print Hetedhétország.hu

Szerethető látványosság lett az év helye Ausztriában

A stájerországi Strutz-Malom lett Ausztria legszebb helye. Az osztrákok a 80 éves stájer Peter Fürbass életművét választották a legszebb helynek.

Ausztria nemzeti ünnepén, október 26-án, már hetedik éve rendezte meg az ORF az „9 hely – 9 kincs"” c. műsort, amelyben a nézők megválasztják Ausztria legszebb helyét.

Minden évben összesen 27 helyszín méretteti meg magát az ORF által meghirdetett versengésben. A műsorban már csak a kilenc tartományi nyertes szerepel. Idén végül a választás a stájerországi Strutz-Malomra (Wielfresen) esett. A második helyet a salzburgi Sulzbachtäler völgy, a harmadik helyet pedig a karintiai Hemmaberg szerezte meg.

A Schwarzbach-patak erejét használja a Strutz-malom Stájerország délnyugati részén. A Fehér Sulm völgyében, Wielfresenben, a Koraple nyugati lábánál fekszik a Strutz-Mühle - egy igazi gyöngyszem, elrejtve a Fehér Sulm völgyében. 

"Ez az életem munkája"

- mondja alapítója, Peter Fürbass. 

Hét éven át maga építette a malmot. Sok odaadással és szenvedéllyel - és a részletek iránti nagy szeretettel. Több ezer munkaóra alatt eltávolította a malom eredeti részeit, felújította őket, majd a Schwarzbach partján megépítette „malmát”. A Fehér Sulm területén korábban 24 malom működött.

"Ma már csak a Strutz-malom van ”

- folytatja. Apja emlékére építette.

"A családomnak is volt egy malma. Gyerekként a kedvenc időtöltésem volt ott lenni."

A Strutz-malom minden nap nyitva áll a látogatók előtt, mint „molnár”, Peter Fürbass személyesen kalauzolja vendégeit életművében, és megmutatja, hogy őrölték a gabonát lisztté körülbelül 60 évvel ezelőttig. A három méter magas malomkerék, egy több mint száz éves mini gabonacsörlő, egy hagyományos őrlőkő és a hangulatos pékség kísér el bennünket a gabonától a kenyérig. Antik eszközök díszítik a falakat. A liszteskukák, a történelmi bútorok - szinte minden fából készült, és a régmúlt időket idézi. 

A malom szíve az eredeti malomfelszerelés 1854-ből származik. Az első emeleten található hangulatos "Müller-Stüberl" pedig képet ad arról, milyen volt akkoriban az élet. Az ágy fölött harang lóg, amelyet kötéllel kötnek össze a malomkerékkel: amikor eljött az ideje, hogy újra ki lehessen önteni a gabonát, a molnárt felébresztette.

A Fehér Sulm több mint 29 kilométeren kanyarog Stájerország nyugati területein. Nem sokkal a Fehér Sulm forrása után, körülbelül tíz kilométerre a Strutz-malomtól, egy 60 méter magas vízesés tombol lefelé a sziklalépcsők felett.

A nyertesek:

1. helyezett: Stájerország - Strutz malom

2. helyezett: Salzburg - Sulzbach-völgyek

3. helyezett: Karintia - Hemmaberg-Globasnitz

A többi tartományi nyertes:

Burgenland: Esterházy Kastélypark Eisenstadt

Felső-Ausztria: Kellergröppe Raab

Vorarlberg: Seewaldsee

Tirol: Kelchsau

Alsó-Ausztria: Hohe Wand Natúrpark

Bécs: Központi temető

Az előző évek nyertesei:

Eddig a stájerországi Grüner See (2014), a Formarinsee és a Rote Wand Vorarlbergben (2015), a tiroli Kaisertal (2016), a vorarlbergi Körbersee (2017), a felső-ausztriai Schiederweiher (2018) és legutóbb 2019-ben a Lünersee Vorarlbergben nyerte el a megtisztelő címet.

(Nyitókép: Strutz-Mühle (c) ORF)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play