Az Írott-kő-kilátót lezárták a magyar turisták elől

2021. április 13.

print Hetedhétország.hu

Az Írott-kő-kilátót lezárták a magyar turisták elől

Az osztrák katonák leszalagozták a Kőszegi-hegységben található Írott-kő-kilátót, és a magyar kirándulókat visszafordítják.





Ennek oka, hogy a kilátó épülete a két ország közötti határon helyezkedik el, részben Ausztriában, részben Magyarországon található, a bejárata pedig az osztrák oldalon van. A lezárás miatt ezért az Írott-kő csúcsán található emblematikus kilátót jelenleg csak az Ausztria felől lehet megközelíteni, 72 óránál nem régebbi negatív teszt birtokában.

Mivel a járvány ideje alatt érvényben lévő rendelkezések miatt a zöld határon jelenleg tilos belépni Ausztriába, ezért eddig is szabálysértésnek számított, ha magyar oldalról érkező turista lépett be a kilátóba.

A magyar-osztrák határt csak a hivatalos átkelőknél szabad átlépni, szintén 72 óránál nem régebbi negatív Covid-teszttel. A május 31-ig érvényben lévő szabályok szerint regisztrálni kell mindenkinek, aki Ausztriába menne.

A 883 m magas Írott-kő a környék legszebb és legkedveltebb kirándulóhelye, amely nemcsak a Kőszegi-hegység legmagasabb pontja, hanem a Dunántúl, illetve Burgenland csúcspontja is. Németül is így hívják: Geschriebenstein, azaz "Megírt kő". A hegytetőn 1913-ban épült kilátó egyszerre két ország területén fekszik, mind Magyarország, mind Ausztria irányából látogatható. A kilátóról - amelyen áthalad az államhatár - csodálatos körpanoráma tárul elénk az Alpoktól egészen a pannon területekig.

(Fotók: Írott-kő-kilátó © Bwag / CC-BY-SA-4.0)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play