Kedvelt kirándulóhely újult meg a Pilisben

2022. április 6.

print MTI/Hetedhétország.hu

Kedvelt kirándulóhely újult meg a Pilisben

Kerékpáros pihenőpont nyílt a Dömörkapunál.

 
Dömörkapu Szentendrétől nyugatra, a Pilisi Parkerdő területén található történelmi múltú kirándulóhely, kedvelt célpontja a gyalogos és a biciklis turizmusnak is.

A kirándulóhely Szentendre határától alig néhány kilométerre helyezkedik el, mélyen az erdőben, vízesésekkel és más természeti látványosságokkal körülölelve. Innen érhető el a Pilisi Parkerdő több kiemelt látványossága is.

Az ide érkező kirándulókat, kerékpárosokat számos turisztikai-, közösségi- és családi program várja: szervezett gyalogtúrák, futóversenyek, illetve kerékpáros rendezvények. Mindezek mellett a gyerekeket erdei játszótér, a felnőtteket pedig erdei mozi, koncertek, irodalmi- és zenés estek várják.

Az elmúlt évtizedekben a biciklis turizmusnak talán még inkább kedvelt célpontja lett, mivel ezen az útvonalon keresztül érhető el az összes olyan fontosabb kerékpáros célpont, mint például Visegrád, vagy a Dunakanyar Dobogókő, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló irányában. Azonban 2018-ra az itt található épületek többsége életveszélyes állapotba került, azok már képtelenek voltak kiszolgálni az egyre növekvő igényeket, turisztikai célkitűzéseket. Ezért vált szükségessé egy erdei központ létrehozása.

Az új fejlesztéseknek köszönhetően Dömörkapunál egy egész évben üzemelő, 16 ember befogadására alkalmas szálláshely, egy kerékpáros pihenőpont és gyorsszerviz is várja a kirándulókat. Ezen felül teljes rekonstrukción esett át a helyben már működő turistabüfé, illetve a mosdók, mellékhelységek is, valamint egy erdei játszóteret is kialakítottak.

Tervezik további szálláshelyek, egy nagyobb közösségi tér létrehozását, valamint a patak közvetlen közelségét kihasználva szaunaház építését patakmedencével. Lovasturisztikai megállópontot is szeretnének itt kialakítani. Fontosnak tartják Dömörkapu történelmi múltjának megőrzését, a kőbánya és az itt élő emberek mindennapjainak, a bányászfalu múltjának bemutatásával.

(Címlapfotó: Dömörkapu (c) pixabay)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play