Hamarosan Giro d'Italia: Különlegs kiállítással köszöntik a viadalt a Budai Várban

2022. április 18.

print MTI/Hetedhétország.hu

Hamarosan Giro d

Kerékpárok, mezek, emléktárgyak lesznek kiállítva.





Kiállítást rendez a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny magyarországi Nagy Rajtja kapcsán.

Kerékpáros mezek a május 6-án Budapestről rajtoló Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny kapcsán megrendezett Budapest üdvözli a Girót! - Budapest saluta il Giro! című időszaki kiállításon a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában 2022. április 28-án. MTI/Illyés Tibor

Az április 28. és szeptember 11. között látogatható kiállítással tiszteleg "az olasz körverseny és a magyar kerékpársport történelmi múltja előtt, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a kerékpársportnak Magyarországon is komoly múltja, jelene és jövője van".

A tárlat külön szekcióban fordít figyelmet a Giro d'Italia történetének, amely elsősorban archív fotók és a versenyhez kapcsolódó tárgyak - kerékpárok, mezek, emléktárgyak - segítségével mutatja be a háromhetes megméretés több mint 100 éves történetét, különös tekintettel a Giro olyan meghatározó személyiségeire, mint a háromszoros győztes Gino Bartali, aki a második világháború idején a kerékpárja nyeregcsövébe rejtve csempészett menekült zsidók számára iratokat Assisiből Firenzébe.

A Giro történetét bemutató blokk törzsanyagát a Madonna del Ghisallo - a kerékpározás védőszentjének szentelt kápolna - mellett működő, az olasz körversenyen háromszor diadalmaskodó Fiorenzo Magni kezdeményezésére létrehozott Museo del Ciclismo gyűjteményéből válogatott tárgyak adják.

A látogatók archív fotók mellett igazi ereklyéket - kerékpárokat, mezeket - csodálhatnak meg, köztük több korábbi bajnok rózsaszín trikóját is, vagy éppen a hét Tour de France-győzelmétől doppingbotránya miatt megfosztott Lance Armstrong 1993-as világbajnoki mezét. Magyar szempontból talán a legfontosabb, hogy a kiállítás bejáratánál megtekinthető Valter Attila rózsaszín és a legjobb fiatalnak járó fehér trikója, amelyet tavaly három, illetve öt napon át viselt a Giro d'Italián. A Groupama-FDJ versenyzője pedig videoüzenetben köszönti az érdeklődőket.

A tárlat egyik figyelmessége, hogy a háromhetes megméretés több mint 100 éves történetét bemutató teremben a padlón a Giro 104 korábbi bajnoka "kíséri végig" a látogatót idősorrendben. A tárlat nagy hangsúlyt fektet a Giro olyan meghatározó személyiségeire, mint Gino Bartali, Eddy Merckx, vagy éppen Marco Pantani.

A sportág legnagyobb alakja, a "Kannibál", vagyis Eddy Merckx által használt kerékpár, továbbá a korábbi Girók rózsaszín trikói mellett magyarországi gyűjtőktől és közgyűjteményekből, illetve a múzeum saját anyagából a magyar kerékpársport történetére vonatkozó anyagot is összeválogattak.

A kiállítás elsősorban kultúrtörténeti szempontból világítja meg az olasz kerékpársport legnagyobb versenyének, illetve a magyar országúti kerékpározás főbb eseményeinek hátterét. A kerékpársport magyarországi megjelenése, Európa egyik legelső kerékpárpályája, a Millenáris, valamint a nagyobb magyar versenyek - így például az először 1925-ben megrendezett Tour de Hongrie - története egyaránt jelentős részét képezik a kiállításnak, ezen a részen kerékpárokat is ki lehet próbálni.

Az érdeklődők megismerkedhetnek a sporttal kapcsolatos alapfogalmakkal, főbb versenyszámokkal vagy éppen a különböző versenyzőtípusokkal. Ugyancsak fontos szerepet kapnak a versenyekhez fűződő legendák, történetek, mint például a Giro d'Italia-n máig is egyetlen nőként induló (1924) Alfonsina Strada.

A május 6-án rajtoló Giro első három szakaszát rendezik Magyarországon, amelyet korábban még egyik háromhetes verseny sem érintett.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play