Városnézés nyáron: Ezek a legolcsóbb célpontok

2022. április 25.

print Hetedhétország.hu

Városnézés nyáron: Ezek a legolcsóbb célpontok

Hotel, étterem, belépők: egy városnézés elég drága lehet. Eláruljuk, mely európai nagyvárosokat fedezheti fel akár szűkös költségvetésből is.

Még ha európai városok nem is feltétlenül számítanak a legolcsóbb úti célnak: egy városnézés nem feltétlenül kell, hogy drága legyen.

A törökországi és görögországi városlátogatások például viszonylag olcsók, míg az Egyesült Királyságban az európai városok közül néhány a legdrágább. Ezt mutatja a money.co.uk által összeállított "City Break Index".

Az angol portál elemezte egy Airbnb-szálláson eltöltött éjszaka, egy napijegy a helyi közlekedésre, egy olcsó étkezés, egy pohár fehérbor és a város legnépszerűbb látnivalóinak meglátogatása költségeit, és felállított egy rangsort. Bemutatjuk a tíz legolcsóbb nagyvárost egy városnézéshez.

10. Antwerpen, Belgium

Antwerpen, Belgium, Múzeum, Épület, Építészet

Vásárlás, gasztronómia, kultúra és építészet: nem számít, mi szerepel a városnéző listáján - Antwerpen mindenből kínál valamit.

A Schelde partján fekvő élénk kikötővárosban a történelmi belvárosban sétálva olyan épületeket csodálhat meg, mint a Miasszonyunk-templom és a Grote Markt, a Divatmúzeumban felfedezheti a dizájn és a divat történetét, a Csokoládémúzeumban pedig megkóstolhatja a "fekete aranyat", amely Belgiumot olyan híressé tette.

Egy éjszakai tartózkodásért körülbelül 110 eurót kell fizetni, de Antwerpenben a városnézés különösen olcsó.

Napi index (éjszakai szállás, közlekedés, ételek, italok, látnivaló): kb. 142 euró

9. hely: Lisszabon, Portugália

Portugália, Lisszabon, Építészet, Lisboa, Utazás

Portugália fővárosában az év 290 napján süt a nap, és az Atlanti-óceánról mindig friss tengeri szellő fújdogál a város sikátoraiban - nem csoda, hogy Lisszabon olyan népszerű úti cél.

Ebben a történelmi, mégis modern városban kolostorokat, templomokat és múzeumokat látogathat meg, hajókirándulást tehet a Tajón, és látványos kilátásban gyönyörködhet Lisszabon hét dombjáról.

Meg kell kóstolnia a Pastéis de Belém-t - pudinggal töltött leveles tésztát. De a város a finom ételekről is ismert, amelyek 8 euró körüli árával más városokhoz képest nagyon kedvező árúak.

Napi index (szállás, közlekedés, ételek, italok, látnivaló): kb. 140 euró

8. Bologna, Olaszország

Bologna, Torre, Szamarak, Árnyék, Padló, Négyzet

Bologna a tortellini, a gyűrű alakú töltött tészta hazájaként ismert. A várost "La Grassa"-nak, azaz "a kövérnek" is nevezik. Nemcsak azért, mert Európa legrégebbi egyetemi városa a középkor óta gazdag, hanem az itt kapható kolbászok és sonkák miatt is, amelyek a legjobb minőségben kaphatók.

Az észak-olasz Emilia-Romagna régió élénk fővárosában azonban rengeteg történelmi és kulturális látnivaló is található.

Jellegzetes például a két ferde torony, az Asinelli és a Garisenda. A Piazza Maggiore 38 kilométer hosszúságú középkori árkádjai pedig még az UNESCO világörökségi listáján is szerepelnek.

Napi index (szállás, közlekedés, étkezés, italok, látnivaló): kb. 139 euró

7. Valencia, Spanyolország

Valencia, Spanyolország, Építészet, Épület, Európa

Valencia kontrasztokkal teli hely, bájos történelmi óvárosával és futurisztikus épületeivel. A Földközi-tenger partján fekvő spanyol város remekül felfedezhető gyalogosan. Az egyik leglenyűgözőbb látnivaló a La Reina tér a katedrálissal és a Miguelete-toronnyal, amelynek 207 lépcsőfokán fel lehet mászni.

Valencia kontrasztokkal teli hely, bájos történelmi óvárosával és futurisztikus épületeivel. A Földközi-tenger partján fekvő spanyol város tökéletesen alkalmas a gyalogos felfedezésre. Az egyik leglenyűgözőbb látnivaló a La Reina tér a katedrálissal és a Miguelete-toronnyal, amelynek 207 lépcsőfokát megmászhatjuk.

Az ínyencek megkóstolhatják a város zászlóshajóját, a paellát, és a modernista Mercado Central vásárcsarnokban megismerkedhetnek Európa legnagyobb frissáru-piacával. Azok, akiknek szükségük van egy kis szünetre a lüktető kulturális élettől, nyugodtan sétálhatnak a tengerparton, és beugorhatnak a Földközi-tengerbe.

A nyaralók (83 euró körül) és a fehérbor különösen olcsó Valenciában a városi összehasonlításban.

Napi index (szállás, közlekedés, étkezés, italok, látnivaló): kb. 133 euró

6. Athén, Görögország

Fellegvár, Parthenon, Athén, Görögország, Olimpiai

Görögország fővárosa csodálatos hely a sétához. Hosszú ideig Athén volt a görög világ központja, és ma aligha van még egy város Európában, ahol ennyi ókori műemlék maradt volna fenn.

Az Akropolisz meglátogatása kötelező. Görögország legismertebb és legnépszerűbb turisztikai látványossága évezredek óta az úgynevezett Szent Hegyen trónol, és látványos ókori épületeivel nem csak az építészet rajongóit varázsolja el.

A történelmi helyszínek mellett Athén számos múzeumot is kínál, amelyek a város történetét mesélik el: a művészettől a természettudományon át a népzenei hangszerekig és az ókori érmékig. A görög város különösen nyáron számos koncertnek, ételfesztiválnak és sporteseménynek is otthont ad.

Athénban 7 euró körüli összegért kaphat egy finom ételt, és a buszjegy is elég olcsó, 4 euró körül van. Egy éjszakai tartózkodásért átlagosan alig 90 eurót kell fizetni.

Napi index (szállás, közlekedés, étkezés, italok, látnivaló): kb. 122 euró

5. Nápoly, Olaszország

Nápoly, Olaszország, Mosoda, Szomszédok, Utca

A dél-olaszországi Nápoly szintén hosszú múltra tekint vissza, ezért több évszázadból származó művészeti és építészeti alkotásokkal vonzza a látogatókat. A történelmi belváros kanyargós utcáin felfedezheti az elrejtett kis templomokat, katakombákat és a földalatti várost.

Nápoly felett a még mindig aktív Vezúv vulkán terül el, amely a közeli római várost, Pompejit is maga alá temette. A hosszú Lungomare sétányon viszont egy séta során messze az öbölre nyíló kilátásban gyönyörködhet.

Nápoly a konyha tekintetében is sokat kínál. A dél-olasz metropoliszt a pizza szülőhelyének tartják. A számtalan pizzéria mellett számos más kávézó, trattoriák és éttermek viszonylag olcsó (7 euró körüli) ételeket kínálnak, amelyeket érdemes felkeresni.

Napi index (szállás, közlekedés, étkezés, italok, látnivaló): körülbelül 119 euró

4. Porto, Portugália

Porto, Portugália, Város, Épület, Turista, Utazni

Lisszabon mellett Porto egy másik portugál város, amely megér egy olcsó városnézést. A tengerparti város híres a csodálatos Dom Luís I. hídjáról, amely 385 méter magasan ível át a Douro folyón. Onnan lélegzetelállító kilátás nyílik a városra.

Az Alto Douro borvidék, ahol portói borokat termesztenek, szintén a Douro folyón található. Ha a városba látogatnak, a borrajongóknak ezért mindenképpen el kell menniük egy portói borkóstolóra a Vila Nova de Gaia kerület pincéibe, és sétálniuk kell a szőlőskertekben.

Portóban rövidek a távolságok, így a portugál várost csodálatosan felfedezheti gyalogosan. Egyedül a Douro túloldalán lévő portói pincék vannak kicsit távolabb, és itt érdemes 6 euró körüli összegért egy napijegyet venni a helyi közlekedésre.

Napi index (szállás, közlekedés, étkezés, italok, látnivalók): kb. 118 euró

3. Berlin, Németország

Márka Első A Brandenburgi Kapu, Berlin, Látnivalók

A harmadik helyen a német főváros áll, ahol a legnépszerűbb látnivalók, például a Reichstag, a Brandenburgi kapu és a berlini fal ingyenesen látogatható. A látnivalók és a jelentős múzeumok, valamint a változatos kulturális élet teszi Berlint a német és külföldi utazók kedvelt célpontjává.

A fővárosban nagy és kis színházak, számtalan múzeum, modern és történelmi mozik találhatók. Berlint az utcai művészet világfővárosának is tartják. Különösen Kreuzbergben és Friedrichshainban színes falfestmények díszítik az épületek falait.

A város színes éjszakai életéről és klubéletéről is ismert, amely minden nemzet és nem képviselőjét bulizni hívja.

Napi index (szállás, közlekedés, étkezés, italok, látnivalók): kb. 118 euró

2. Thesszaloniki, Görögország

 Görögország, Thesszaloniki, Szaloniki, Görög, Utazás

Thesszaloniki egy nyüzsgő, tengerparti város, amelyet gyakran Görögország kulturális fővárosaként emlegetnek. A több mint 23 évszázados háborúk és földrengések ellenére a régi város egy része még mindig áll. A város legjobb kilátását a Kastra negyedben találja, szűk utcáival és apró, fehérre meszelt házaival.

A várostól nyugatra, a tengerparton áll a város jelképe, a 15. századi Fehér torony. Innen a tengerparti sétányon sétálhat. Thesszaloniki hosszú tengerpartjának köszönhetően az utazók számos strandon napozhatnak, és hónapokig úszhatnak a meleg, kristálytiszta vízben.

A törökök, rómaiak, bizánciak, zsidók és franciák gasztronómiai hatásaival rendelkező görög város a konyha tekintetében is sokat kínál - még a kevés pénzzel utazók számára is, hiszen az ételek és italok itt viszonylag olcsók.

Napi index (szállás, közlekedés, étkezés, ital, látnivalók): kb. 94 euró.

1. Isztambul, Törökország

Isztambul, Híd, Város, Folyó, Víz, Visszaverődés
 
A "City Break Index" szerint Isztambul a legolcsóbb úti cél egy városlátogatásra Európában. A városnézés, valamint a szállás és az étkezés viszonylag megfizethető a Boszporuszon fekvő városban.

Isztambulban számos építészeti alkotás emlékeztet minket arra, hogy a város számos világbirodalom fővárosaként mozgalmas történelmet tudhat maga mögött. Ezek egyike a Hagia Sophia bazilika: ez volt Konstantinápoly székesegyháza, a Bizánci Birodalom főtemploma és az ortodoxia vallási központja. Ma Isztambul egyik nevezetessége.

Isztambulban azonban nemcsak történelmi helyszínek, hanem felhőkarcolók és bevásárlóközpontok is vannak. A város a nyugati modernitás és a keleti egzotikum színes keveréke, és a zenei és partiéletével a fiatal turisták kedvelt nyaralóhelyévé vált. Isztambulban és környékén számos helyet talál, ahol vásárolhat, felfedezhet és pihenhet.

Napi index (szállás, közlekedés, étel, ital, látnivalók): kb. 82 euró

(Fotók: pixabay)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play