Felújítják a középkori bohóc, Beckó várát

2022. szeptember 18.

print Hetedhétország.hu

Felújítják a középkori bohóc, Beckó várát

Az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legrégebbi erődítménye sokat látogatott turisztikai látványosság.





A Vág, Szlovákia leghosszabb folyója fölött, a Trencséni járásban található Beckó község közelében, egy magas sziklán áll a romjaiban pompázó Beckó vár.

Az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legrégebbi erődítménye a 20. század végén és a 21. század elején részleges helyreállításon esett át, és így vált sokat látogatott turisztikai látványossággá.

Most az Európai Gazdasági Térség (EGT) és Norvégia támogatásával az impozáns műemlék felújítják, aminek eredményeképpen a vár egész évben látogatható lesz. A vár szakaszosan a felújítás alatt is megtekinthető.

A vár régi magyar neve Bolondóc. A legenda szerint az 1208-ban épült Beckó várát Stíbor vajda rendelte meg ajándékba szeretett bohócának, Beckónak.

A török időkben a települést a várhoz kapcsolódó fal is védte. 1599-ben a török sikertelenül ostromolta. A várat a kurucok sem tudták elfoglalni. A fellegvár a Rákóczi-szabadságharcot még épségben átvészelte, de 1729-ben vigyázatlanság miatt leégett, és többé nem építették újjá.

Az alsó udvarban a látogatók egy katapultot, valamint a várkovács kemencéjét és egyedi feljegyzéseit találják. A szomszédos épületekben a Trencséni Múzeum tárgyait bemutató régészeti kiállítás és a korábbi és folyamatban lévő rekonstrukciós munkálatokat dokumentáló fotókiállítás látható. A kíváncsi turistáknak érdemes megnézniük a várkutat őrző Blundus nevű sárkány faszobrát, valamint a várkápolnában a csodás Beckó Madonna másolatát.

A felső várban középkori higiéniai és gyógyászati kiállítás látható, és itt fedezhetjük fel Mednyánszky László, Beckó szülötte, a magyar művészet egyik legrejtélyesebb alakjának festményeit is.

(Címlapfotó: Beckó vára (c) wikipedia/Civertan)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play