Végveszélyben a bolognai ferde torony - ha sikerül, 10 évig is tarthat a megmentése

2023. december 12.

print Hetedhétország.hu

Végveszélyben a bolognai ferde torony - ha sikerül, 10 évig is tarthat a megmentése

A híresebb pisai toronyhoz hasonlóan évszázadok óta dől.





Az észak-olaszországi Bologna város szívében álló középkori ferde torony összeomlásának megakadályozására irányuló munkálatok 20 millió euróba (21,5 millió dollár) kerülnek, és legalább 10 évig tartanak majd - közölte a város polgármestere.

A 12. századi Garisenda Bologna két tornyának egyike, 48 méteres, és a magasabb Asinelli (97 méter) mellett áll. Nagyon kedvelt nevezetesség, amelyet Dante Alighieri Isteni komédiája is megemlít.

A híresebb pisai toronyhoz hasonlóan évszázadok óta dől, mivel a talaj, amelyre épült, nem sokkal az építése után megadta magát. A múlt hónapban lezárták a körülötte lévő területet, mivel a szakértők egyre nagyobb aggodalommal figyelték az omlásveszélyt - tudósított a Reuters.

"Azt hiszem, legalább 20 millió eurót fogunk költeni, talán többet is" a torony helyreállítására és megerősítésére - mondta Matteo Lepore polgármester a bolognai városházán tartott sajtótájékoztatón, amelyet az ANSA hírügynökség idézett.

"A pisai torony esetében 10 évbe telt a beavatkozás és a (restaurálási) projekt. Nincs okunk azt mondani, hogy kevesebb időbe fog kerülni" - tette hozzá.

 Az olasz polgári védelmi ügynökség "sárga" riasztást adott ki a két torony körüli területre, ami azt jelenti, hogy megfigyelés alatt áll, de úgy vélik, hogy nem jelent közvetlen veszélyt az emberek biztonságára. Két magasabb, "narancssárga" és "vörös" riasztási fokozat lehetséges.

A XII. századból származó Garisenda-torony tipikus példája az úgynevezett családi tornyoknak, amelyeket akkoriban gyakran befolyásos családok építettek az olasz városokban. Állítólag körülbelül 180 ilyen családi torony volt Bolognában a 12. és 13. század között.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play