Mutatjuk, hol lesz drágább Olaszország 2024 nyarán

2024. május 3.

print Hetedhétország.hu

Mutatjuk, hol lesz drágább Olaszország 2024 nyarán

Olaszország egyre drágul: egyre több régió lép fel a tömegturizmus ellen, és belépődíjat szed vagy korlátozásokat vezet be.

Olaszország a világ egyik legnépszerűbb nyaralóhelye. A tömegturizmusnak azonban negatív következményei is vannak: a turisztikai gócpontok igyekeznek korlátozni a látogatók rohamát.

Drágul a belépő Caprira

A főszezonban naponta mintegy 16 ezer nyaraló keresi fel a Nápolyi-öbölben fekvő, tíz négyzetkilométeres Capri szigetét. Október végéig a látogatóknak a korábbi 2,50 euró/fő helyett 5 eurós belépődíjat kell fizetniük. A belépőjegy árát a látogatáshoz szükséges hajóúttal együtt számítják fel.

A dél-olaszországi Nápolyi-öbölben fekvő, alig 13 ezer lakosú szigetre, Caprira naponta mintegy 16 ezer turista látogat el a főszezonban. A 2,50 eurós belépődíj nem lassította le a látogatók áradatát, és a duplájára, 5 euróra emelt díjnak valószínűleg sem lesz hatása.

A helyi hatóságok szerint a magasabb díj, amelytől a sziget négymillió eurós többletbevételt remél, a turistaáradatot hivatott becsatornázni, és arra ösztönözni, hogy a főszezonon kívül is többen látogassanak el Caprira.

Cinque Terre: dupla költségek és egyirányú túraútvonalak

A Liguriában található festői Cinque Terre régió szintén turisztikai mágnesként vonzza a turistákat. A Riomaggiore és Manarola közötti hat kilométeres vasútvonalra mostantól minden hétvégén és ünnepnapokon 10 eurót kell fizetniük az utazóknak a korábbi 5 euró helyett.

De a nyaralók számára még rosszabb lesz a helyzet: a Cinque Terre Nemzeti Park igazgatósága úgy döntött, hogy egyirányú rendszert vezet be a gyalogosok számára a "Sentiero Verde Azzurro" úton, a régió egyik legnépszerűbb túraútvonalán. Ez bizonyos napokon 9 órától 14 óráig érvényes. Az utazók a nemzeti park honlapján tájékozódhatnak arról, hogy ez a szabályozás állandóvá válik-e.

Szintén túlzsúfolt: Velence, Amalfitana és Procida

A lagúnaváros, Velence belépődíja, amelyet idén próbálnak ki, és 2025-től állandóvá válhat, jelenleg is nagy hullámokat vet.

Velence az idei nyári szezonban személyenként 5 eurós belépődíjat szed az egy napra érkező turistáktól reggel 8.30 és délután 16 óra között. Idén 29 napon szedik be: minden hétvégén (szombaton és vasárnap) július 14-ig. Az egyetlen kivétel a köztársaság napi hétvége (június 1. és 2.), amely Olaszországban munkaszüneti nap.

A foglalásokat online lehet megtenni. A turistáknak előzetesen QR-kódot kell vásárolniuk, amelyet a város fő belépési pontjainál ellenőriznek. Naponta mintegy 75 embert vetnek be a város 16 pontján, akik a QR-kódot ellenőrzik. Az érvényes jegy nélkül érkező turistákat 50 és 300 euró közötti bírsággal sújtják. 

Emellett Olaszország több szigetén már „partraszállási adót” vetnek ki. Ezt például a Nápolyi-öbölben fekvő Procida szigetén partra szálló turistáknak is meg kell fizetniük. Május 1. és október 31. között a Procidán a tursiták számára a partraszállási adó 3,50 euró/fő. A hat téli hónap alatt a díj személyenként 2,50 euróra csökken, szintén a nem szezonális turizmus ösztönzése érdekében.

A Nápolyi-öböl partján fekvő Amalfitanán, a világ egyik legnépszerűbb álomútján pedig évek óta vezetési tilalom van érvényben bizonyos napokon. Az Amalfi-part Vietri sul Mare és Positano közötti 40 kilométeres szakaszán a főszezonban évek óta ideiglenesen tilos a lakóautók és lakókocsik közlekedése. Tavaly nyár óta az utat ideiglenesen lezárták a normál gépkocsik előtt is. Június közepétől szeptember végéig minden hétvégén és augusztusban minden nap a páros számmal ellátott rendszámtáblával rendelkező autók napközben, páros napokon nem közlekedhetnek. Páratlan napokon a rendszámtáblán páratlan végű számjegyekkel rendelkező autók nem közlekedhetnek. Ez a forgalom szabályozását szolgálja, amikor turisták tömegei özönlenek a tengerpartra.

Fizetős tengerpart Szardínián

Szardínián néhány éve kezdték szabályozni bizonyos strandok megközelítését. A sziget északnyugati részén található La Pelosa fehér homokos strandján például a látogatók számát 1500 főre korlátozták. Emellett a nyaralóknak a nyári hónapokban belépődíjat kell fizetniük. A felnőtteknek szóló jegy 3,50 euróba kerül. Tizenkét éves korig a gyermekek számára ingyenes a strandra való belépés.

A Comói-tónál is fontolgatják az idegenforgalmi adó bevezetését

Az idilli Comói-tónál fekvő Como, amelyet a nyári hétvégéken időnként akár 300 ezer kiránduló is megrohamoz, szintén követni akarja Velence példáját. A brit Timesnak adott interjújában Alessandro Rapinese, a város polgármestere legalábbis hangosan elmélkedett erről. Rapinese, aki 2022 óta van hivatalban, a Comói-tó tömegturizmusának ellenzőjeként tartják számon, és a napilapnak elmondta, hogy az idegenforgalmi adó gondolata is szóba került.

Bár Rapinese nem akart részleteket elárulni egy ilyen adó bevezetésének összegéről és időpontjáról, az valószínűleg csak a Comóban tartózkodó egynapos turistákra vonatkozna, és nem azokra, akik éjszakai szállást foglaltak a városban, mint Velencében. Az is elképzelhető, hogy a díjat csak a forgalmas napokon, például hétvégén és ünnepnapokon vetnék ki. Az Euronews szerint ez a terv megkapta a közeli Lecco városának jóváhagyását, amely szintén népszerű üdülőhely a Comói-tónál.

 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play