» Ausztria

» Ausztria » Vorarlberg » Boden-tó


Értékeld Te is:

A régió csodás természeti környezettel büszkélkedhet, és ideális kiindulópont a nemzetközi Bodensee környékén tett kirándulásokhoz.


Az 536 km2-es Bodeni-tó a Balaton és a Genfi-tó után Közép-Európa harmadik legnagyobb tava, és már ősidők óta egy dinamikusan növekvő kulturális régió központja, amelyben többek között Bregenz városa az egyik legjelentősebb impulzusadó.

A legutolsó jégkorszak idején (kb. 115 000-től 10 000 évvel ezelőttig) húzódott vissza egy gleccser a Rajna völgyéből és alakított ki egy medencét az Elő-Alpokban. Ebben a teknőben található ma a 63 kilométer hosszú, 14 kilométer széles és 254 méter mély Boden-tó, amelyik Svájc (a partszakasz 27 százaléka), Németország (62 százalék) és Ausztria területén nyúlik el. Melegebb nyári napokon a víz hőmérséklete eléri a 26 fokot.

A Bodeni-tó tulajdonképpen két tóból áll, az Oberseeből (473 négyzetkilométerével a jóval nagyobb terület) és az Unterseeből, amelyeket Kostanznál a 4 km hosszú "Seerhein" köt össze. A Rajna - a tóba folyó több mint 200 folyó legjelentősebbje - Ausztriában, Hardnál torkollik az Oberseebe, átfolyik a Bodeni-tóba, majd elhagyja azt a svájci kisvárosnál, Steinnél. A Rajna torkolatánál (Rajna-delta) egy megközelítőleg 2000 hektáros, síkvízzel, mezőkkel és ártéri erdőkkel tarkított táj alakult ki, amelyet természetvédelmi területté nyilvánítottak és ahol 330 különböző madárfaj lelt költő- és élőhelyet magának.

A korai kőkorszakból, körülbelül i. e. 3 000-ből is találtak már a tó környékéről emberlakta területekre utaló jeleket. I. e. 400 körül a kelták éltek a később a rómaiak által "Brigantium" névre keresztelt városban - ez a hely ma Vorarlberg fővárosa, Bregenz.

Települések a régióban: Bregenz, Dornbirn, Hohenems, Feldkirch, Hard, Ebnit, Laterns, Möggers, Rankweil.

FELVONÓ

Pfänderbahn, Bregenz (részletek).

  • Völgyállomásnál Pfänderbahnmuseum (részletek).
  • Hegyállomásnál, vadaspark, ragadozómadár-röptetés, játszótér. Élményút: Käsewanderweg Eichenberg (részletek)

Karrenseilbahn, Dornbirn (részletek). Hegyállomásnál: játszótér, erdei tanösvény vezet a Staufensee-hez.

KIRÁNDULÁS

Rappenlochschlucht és Alplochschlucht, Dornbirn (részletek)

Hajókörút a Bregenzi-öbölben

Erdei kötélpálya, Ebnit (Dornbirn mellett)

nyári bobpálya, mellette játszótér, Laterns

Fenkart Schokoladenmanufaktur, vezetéssel megtekinthető (részletek)

Erdei tanösvény Möggersben (részletek)

Üble Schlucht szurdok, Laterns

ÁLLATKERT

Vadaspark Feldkirchben (részletek)

Doppelmayr Zoo, Wolfurt (részletek)

Pfänderbahn hegyállomás, Vadaspark

FÜRDÉS

27 kilométeres a Boden-tó osztrák oldalra eső partszakasza, amelynek nagy része kiválóan alkalmas a fürdőzésre, legyen szó szabad strandokról, vagy komfortosan kiépített strandfürdőkről Hörbranztól Gaißauig.

Hallenbad és Strandbad Bregenz (részletek)

Stadtbad Dornbirn (részletek)

Harder Strandbad: a Boden-tóban és medencében is lehet fürödni. Játszótér, vízicsúszda. Belépő 3,60 euró/felnőtt, 1,80 euró/gyerek. (6971 Hard - Kohlplatzstraße) A starnd mellett egy csónakkölcsönző működik, így felfedezőútra mehetünk a tavon.

Hohemens: Erholungzentrum Reinauen

Rankweil: Paspelsee-fürdőtó és Erlebnisbad Frutzau

MÚZEUM

Vorarlberger Landesmuseum (Vorarlbergi Tartományi Múzeum, 6900 Bregenz, Kornmarktplatz 1. www.vlm.at). Brigantium volt a római elnevezése Vorarlberg tartományi fővárosának, Bregenznek. Kereken 1140 négyzetméteren csodálhatók meg a régészet, a történelem és a művészettörténet területéről származó objektumok, amelyek betekintést nyújtanak Vorarlberg fejlődésének állomásaiba.

Martinsturm, Vorarlbergi Hadtörténeti Múzeum, Bregenz

Rolls-Royce Museum, Dornbirn (részletek)

Inatura, Dornbirn (részletek)

Jüdisches Museum, Hohenems (részletek)

Textildruckmuseum Mittelweiherberg, Hard (részletek)

Schattenburg, Feldkirch (részletek)

Karácsonyi hangulat Dornbirnben: Christbaumschmuck-Museum (Karácsonyfadísz Múzeum, Monfortstrasse 34). Krippenmusem (Jászolmúzeum, Gütle 11 c, Rappenlochschlucht mellett)

BREGENZ

Közép-Európa harmadik legnagyobb tavának partján található Vorarlberg tartományi fővárosa, sokszínű sportos és kulturális ajánlattal csábítja a turistákat.

A 2000 éves történelemmel büszkélkedő, Boden-tó partján fekvő város, amelynek jelképe a középkori városmagban található hagymakupolás Márton-torony (MARTINSTURM). Itt található a Vorarlbergi Hadtörténeti Múzeum. A toronyból szép a kilátás a tóra. Belépő: 1,50 euró/felnőtt és 0,50 euró/gyerek. Nyitva kedd-vasárnap. A torony mellett játszótér az egykori börtönkertben. 

A város mellett magasodó, 1064 méter magas Pfänder egyedülálló alpesi panorámát kínál a túrázóknak. A Pfänderről, amelyre hegyi felvonó is közlekedik, csodálatos körpanoráma nyílik a svájci hegyekre, a Boden tóra, Allgäu-ra, valamint a Bregenzi erdő hegycsúcsaitól egészen Tirol határán található Widdersteinig.

A tóparton a Művészetek Háza számít az építészetileg leglátványosabb épületnek. Közvetlenül mellette található a kikötő, ahonnan SÉTAHAJÓK indulnak a középkori szigetvárosba, Lindauba és Mainau virágos szigetére. Mainau szigetén a gyerekeket egy nagyszerű vízijátszótér is várja.

A Bregenzi Ünnepi Játékok világszinten is a legkiemelkedőbb kulturális események közé tartozik. A lélegzetelállító kulisszát jelentő tavi színpadon immár fél évszázada elismert rendezők feldolgozásában híres operák kerülnek bemutatásra a "házi zenekar", a Bécsi Szimfonikusok közreműködésével. Az ünnepi játékok időszakán kívül minden évben több száz rendezvény, kiállítások, koncertek vagy a "Bregenzi Tavasz" - egy nemzetközileg is elismert táncfesztivál - várja a városba látogatókat.

Kirándulás Németországban és Svájcban és Liechtensteinben

Németország:

Zeppelin Musem, Friedrichshafen

Sea Life Konstanz (akvárium)

Affenberg Salem (állatkert majmokkal)

Ravensburger Spielland (vidámpark)

Minimundus Meckenbeuren

Burg Meersburg

Allgäu Skyline Park (vidámpark)

Mainau

Svájc:

Rajna-vízesés, Schaffhausen

Stein am Rhein

Napóleon Múzeum, Arenenberg

 


Tartomány:Vorarlberg
Település:Bregenz
Cím:6900 Bregenz
GPS: 47° 30′ 18.11372″, 9° 45′ 10.89706″
Honlap: http://www.bodensee-vorarlberg.com

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward