» Franciaország

» Franciaország » Occitanie

Egy igazi természeti paradicsom: Cévennes Nemzeti Park


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Földalatti tavak és szamártúrák, történelmi vonatok és szurdokok fürdőöblökkel: A dél-franciaországi Cévennes változatos természeti paradicsom.


A Cévennes egy ritkán lakott régióban, a francia Massif Central legdélebbi részén található. A régi kultúrtájat a vándorlegeltetés és a bányászat, a gesztenyetermesztés és a selyemhernyó-tenyésztés jellemzi.

A tömegturizmustól távol, a kirándulók és az aktív pihenésre vágyók itt természeti paradicsomot tapasztalhatnak. A régió érintetlen természetet, barlangokat, kis falvakat és lenyűgöző szurdokokat kínál, amelyek felfedezésre várnak. A reisereporter bemutatja ennek a természeti ékszernek néhány kiemelkedő látnivalóját, amely 1970 óta nemzeti park, 2011 óta pedig az UNESCO világörökség része.

A Cévennék tájai és élővilága

Több mint 20 000 növényfaj található a Cévennékben, a mediterrán és a középhegységi flóra váltakozásával. Az örökzöld molyhos tölgy ugyanúgy otthonosan mozog itt, mint a tűlevelűek és a szelídgesztenye. Májustól a vidék sok helyen virágos kertté változik, ahol orchideák is virágoznak. A mészköves síkságokon kakukkfű, levendula, rozmaring, különböző kövirózsa- és sarkantyúfajok, seprű, terpentin pisztácia és boróka terem.

Számos állatfaj is otthon érzi magát itt. A Cévennes-ben nagy valószínűséggel találkozhatunk legelésző juh-, kecske- vagy szarvasmarhacsordákkal. Az állati lakosok közé tartoznak még a denevérek és a hódok, a gyíkok és a pettyes genetika. A levegőben szárnyaló sasok és fekete sárkányok, griffmadarak és fekete keselyűk. Hallani lehet az uhu és a csűrbagoly hívását is.

A Stevenson-ösvény a Cévennes-ben

Egy skót nevet szerzett magának a Cévennes-ben. Robert Louis Stevenson író ("A kincses sziget") 1978-ban egy makacs szamár kíséretében tizenkét napos kalandra indult a cévennes-i tájban, és a kalandot később az "Utazás egy szamárral a Cévennes-i tájon" című könyvében tette közzé.

Az akkor bejárt útvonal ma már túraútvonal. A róla elnevezett Stevenson-ösvény, más néven GR 70, a Massif Central legdélkeletibb csücskén vezet keresztül. A hosszútávú túra kiindulópontja a kis Le Monastier-sur-Gazeille település, ahonnan 227 kilométeren át Saint-Jean-du-Gard-ig tart.

 

Ha ezt az élményt a lehető leghitelesebben szeretné átélni, akkor többnapos szervezett szamártúrákon vehet részt, és az állatokkal együtt fedezheti fel a természetes tájat.

Utazás a Cévennékben gőzmozdonnyal

A régió tájait a Train à Vapeur des Cévennes gőzmozdonyon tett utazás során is megcsodálhatja. A Cévennes déli peremén fekvő Anduze-ból, a fazekasműhelyeiről ismert kis francia településről a vonat Saint-Jean-du-Gardba tart.

A múzeumvasút 40 perces útja során hatalmas tájakra, szurdokokra és vad folyóvölgyekre nyílik kilátás. A vonal több alagúton és viadukton halad át; megáll a Bambouseraie en Cévennes parknál, ahol érdemes leszállni. A park egzotikus növényeknek és Európa legnagyobb bambuszkertjének ad otthont, ahol a növények akár 25 méter magasra is felnyúlnak.

A Trabuc-barlang

A Cévennes-ben számos barlang és barlangi barlang is található, és barlangi túraútvonalak kötnek össze néhány gyöngyszemet az útvonalaik mentén. Az egyik leglenyűgözőbb példa az Anduze-tól nem messze található Trabuc-barlang. A látogatókat 1200 méter hosszú ösvény vezeti végig a föld alatti barlangokon. További hét kilométernyi földalatti járat a nagyközönség számára nem hozzáférhető.

A Trabuc-barlang mennyezetéről folyamatosan csöpög a víz, és a barlangban ügyesen megformált mészkőalakzatok élnek. A barlang állítólag már a neolitikumban is lakott volt, később pedig többek között rablók menedékéül szolgált.

A festőien kivilágított földalatti tó, a Lac de Minuit mellett, amelynek látványát klasszikus zene kíséri, a "Százezer katona csarnoka" is a látnivalók közé tartozik. Számtalan apró, hadseregre emlékeztető cseppkőalakzat áll szorosan egymás mellett.

A Gorges du Tarn-szurdok felfedezése

A Gorges du Tarn szurdok sziklái akár 500 méter magasra is emelkednek az égbe. A Tarn folyó alakította ki, amely barlangokat és barlangokat is létrehozott. A szürkéssárga mészkőfalakkal borított terület a hegymászók álomcélpontja, akik számos gyönyörű mászóútvonalat találnak, különösen Saint-Georges-de-Lévéjac környékén.

A Tarn folyó által kivájt szurdokot gyalogosan is fel lehet fedezni. Három hosszútávú túraútvonal vezet keresztül a rendkívüli tájon. Gyalogosan a Grande Randonnées 6, 44 és 60 rövid túrákat vagy egész napos túrákat kínál a természetben. Végül, de nem utolsósorban lehetőség van a Tarnt a vízről is felfedezni raftinggal vagy kenuzással, megállva közben egy folyóparton.

A Cévennes varázslatos falvai

A Cévennes-ben rengeteg bájos kis falu található. Némelyikük lélegzetelállítóan közvetlenül a Tarn fölött helyezkedik el. Például a festői Castelbouc, amely a szurdok falához simul, és több strand veszi körül, ahol napozni lehet. A Château de Castelbouc kastély romjai a település feletti sziklákon trónolnak.

Franciaország egyik legszebb falujának tartják, és szintén a Tarn-szurdokban található: Sainte-Enimie falu. Macskaköves sikátorok, mészkőházak és boltíves átjárók vonzzák a tekintetet, miközben a faluban sétálgatunk. Saint-Enimie-ben található a Burle-forrás is, amely a legenda szerint gyógyító erővel bír.

A Tarn fölött átívelő boltíves híd a Pont-de-Montvert nevű falu nevezetessége, és a szűk sikátorokkal tarkított falu egyik képeslapmotívuma. A Cévennes Nemzeti Parkról egy kis múzeum nyújt tájékoztatást. Már Stevenson is kedvelte a falut, és "déli ízű helyként" jellemezte. Pont-de-Montvert a Stevenson-túraútvonalon, a Lozère-hegység lábánál található.

A Lac de Villefort víztározó és a legmagasabb csúcs

A Cévennes repertoárjához tartozik egy víztározó is. A Lac de Villefort dombok között zöldellő dombok közé ékelődik. A 127 hektáros vízen kenuzni, szörfözni, jet-skizni vagy pedálos csónakázni egyaránt lehet. Nyáron felügyelt homokos strand és túraútvonalak vezetnek a tó körül. Villefort kis üdülőhelye a tótól délre fekszik.

Azok, akik a merülés helyett inkább áttekintést szeretnének tartani, túrázhatnak a Cévennes legmagasabb hegycsúcsára. A Mont-Lozère 1700 méter magas, és főként gránitból áll. A hegy magas fennsíkjairól pazar kilátás nyílik a varázslatos környékre.Tartomány:Occitanie
Cím:Parc National des Cévennes
GPS: 44° 14′ 46.55004″, 3° 44′ 11.42642″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward