» Franciaország

» Franciaország » Nouvelle-Aquitaine » Dordogne


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Időszámításunk előtt mintegy 28 ezer évvel készített barlangrajzokat fedeztek fel 2000-ben, a Dordogne térségében, Cussac település közelében.


Dordogne az őskori művészet számos emlékét őrzi - többek között a híres lascaux-i barlangfestményeket.

A cussaci barlang falán több száz méteren át bölények, lovak, orrszarvúak és emberi alakok sorakoznak egymás mellett. Ez a lelet épp oly jelentős a kőkori művészet vésett-karcolt ábrázolásai között, mint a jó tízezer évvel fiatalabb lascaux-i festmények felfedezése volt a barlangfestmények sorában. A messze a barlang mélyén készített, aprólékosan kidolgozott ábrázolások kitűnő állapotban konzerválódtak.

A barlangban hét sírt is találtak, emberi maradványokkal. Folyamatban van annak meghatározása, hogy a sírok és a rajzok ugyanabból a korszakból származnak-e. Egyedülálló a kőkori leletek között, hogy temetkezési hely is legyen egy díszített barlangban.

Hasonló, vésett ábrázolásokkal (és néhány festett alakkal) díszített barlangot találtak 1994-ben Ardeche környékén. Az a lelet közel 32 ezer éves, de az ardeche-i barlang nem volt temetkezési hely.Tartomány:Nouvelle-Aquitaine
Cím:Grotte de Cussac
GPS: 45° 42′ 20.0664″, 0° 51′ 7.0596″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward