» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Nem túlzás azt állítani, hogy a rue Saint-Lazare 119 az egyik legszokatlanabb épület Párizsban!


A kéményen ülő gólya, a fából és téglából készült homlokzat, az elzászi cserép a nyeregtetőn, minden az elzászi építészetre emlékeztet. Mindent, kivéve egy apró részletet: az épületet húsz éve az amerikai McDonald's óriáscég foglalja el. Váratlan hely egy ilyen jellegű létesítmény számára, különösen azért, mert az épület nagy része - a homlokzat, a tető és a földszinti három helyiség - 1997 óta műemlékvédelem alatt áll.

Fájl: McDonald's, 119 rue Saint-Lazare, Párizs, 2016. június 18.jpg

(c) wikipedia/Guilhelm Velut

Az 1892-ben épült, majd két évvel később teljesen átalakított épületet eredetileg egy elzászi sörözőnek szánták. Ez a fajta létesítmény akkoriban nagyon divatos volt, és a főváros minden kerületében megtalálható volt. Az 1870-es francia-német háború és Elzász-Lotaringia elvesztése után sok elzászi elhagyta szülőföldjét, és Párizsban telepedett le. Sokan közülük brasserie-ket nyitottak, hogy találkozhassanak, de azért is, hogy megosszák helyi specialitásaikat a párizsiakkal. Ilyen például a Café de Flore és a Deux Magots mellett található emblematikus Brasserie Lipp, amelyet 1880-ban nyitott meg egy elzászi száműzött.

A homlokzaton egy címer látható, amely Strasbourg város címerére hasonlít. A homlokzaton egy olyan figura is látható, amely kevésbé elzászi, mint flamand, de ugyanolyan árulkodó a hely történelméről: Gambrinus, a "sör királya". Mint az 1894-től itt található régi sörfőzde neve. A műemlékként nyilvántartott, 120 év alatt semmit sem változott.

Metro: Gare Saint-Lazare (3., 12., 13. és 14. vonal)Tartomány:Île-de-France
Település:Párizs
Cím:119 rue Saint-Lazare
GPS: 48° 52′ 31.10448″, 2° 19′ 32.05848″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward