» Franciaország

» Franciaország » Nouvelle-Aquitaine » Pireneusok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Európa legmagasabb keskeny nyomtávú vonata.


A francia Pireneusokon keresztül 2000 méter magasan zörgő vasút Franciaország egyik legvadabb, legérintetlenebb táján halad keresztül.

A Train d'Artouste a Vallee du Soussoueou-n kanyarog a francia Pireneusokban.

a vasút maximális sebessége mindössze 18 km/h. Szabadtéri vonat különlegessége, hogy teljes mértékben élvezheti a tájat.

A kirándulás a spanyol határtól nagyjából 7 km-re lévő Lac de Fabrèges-nél indul, ahol az utasok egy 10 perces gondolára szállnak fel, amely 1900 méter magasra emelkedik, hogy elérje az induló vasútállomást. Ott vidám piros-kanári-sárga kocsik várják a versenyzőket, amelyek méretes játékvonatokra emlékeztetnek, és berendezkednek a 10 km-es, 55 perces, egyirányú útra a hegy szélén, amely a Lac d'Artouste állomásnál ér véget. Az utasok ezután leszállnak, hogy meglátogassák a Lac d'Artouste-t és a környező hegyeket egy fél vagy egy teljes napon keresztül, mielőtt visszatérnek a vonatra. Egyes komoly túrázók többnapos kirándulások kiindulópontjaként használják. 

Vonatozás közben feltárul a táj, a zöld völgyben virágzó vad rózsaszín rododendronok, a szikla oldaláról váratlan szögben növő hegyi fenyők, zuhatag vízesések és a vonatról tudomást sem vevő pufók mormoták.

Lehet, hogy most városnéző látványosság, de a Train d'Artouste eredetileg nem turisták, hanem munkások és felszerelések szállítására épült. A 19. század végén egy gleccsereket tanulmányozó pap és tudós felfedezte az Artouste-t, egy gleccsertavat, amely a hegyek mélyén rejtve maradt. Nem sokkal ezután egy ambiciózus ötlet született egy gát építésére és a tó vízenergia-hasznosítására. A távoli vízforráshoz való hozzáférés megkönnyítése azonban megkövetelte egy olyan vasút megépítését, amely mind az embereket, mind az anyagokat képes volt az építkezésre szállítani. 

Amikor 1921-ben megkezdődött az építkezés, mintegy 2000 férfi – többségében a határon túli spanyol munkások – dinamitot és csákányokat használtak alagutak robbantására, valamint a mészkő és gránit sziklafalak feldarabolására. Az utolsó vágányt 1924-ben fektették le, és a következő öt évben árukat és munkásokat szállítottak az építkezésre és onnan vissza, ahol a munkások egész évben kemény körülmények között dolgoztak: egy ember meghalt, amikor egy kábel elszakadt, és lefejezte. 

A vágányokat a gát 1929-es felavatása után sebtében elbontották, csak azután építették újjá, hogy az üzemeltetők rájöttek, hogy továbbra is szükségük van rá a gát karbantartásához (a szerelvényt ma is használják karbantartási munkákra). A helyi prefektúra azonban sokkal több lehetőséget látott. 1932-re az alatta lévő gondola megépítése és több új festékréteg egy ipari vonatot fényes, új turisztikai látványossággá változtatott. Az 1960-as évek végén felavatták az Artouste sípályaudvart , és 1984-ben az Artouste-Fabrèges üdülőfalu megnyílt egy rövid sétára a gondolától, így folyamatosan látogatók érkeztek a vonatra.

A Train d'Artouste például minden nyáron egyedülálló kilátót biztosít egy figyelemre méltó lelkipásztori hagyomány számára, amely a középkorig nyúlik vissza. Július elején a pásztorok juhaikat, teheneiket, lovaikat és kecskéiket magasabb hegyi legelőkre költöztetik, ahol az állatok egész nyáron friss füvön és hegyi vadvirágokon legelnek, majd ősszel visszaköltöznek az alacsonyan fekvő farmokra – ez a gyakorlat ún. vándorlás. Ez a terroir adja az Ossau-Iraty , a régió híres juhtej sajtjának jellegzetes diós, virágos aromáját.

 


Tartomány:Nouvelle-Aquitaine
Cím:Artouste
GPS: 42° 53′ 10.43664″, -0° 24′ 42.23124″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward