» Franciaország

» Franciaország » Occitanie » Pireneusok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Pireneusokban, a Pic du Midi lábánál, Tarbes és a spanyol határ között húzódik a 2115 m magas Col du Tourmalet, ami a Tour de France legtöbbet megmászott hegye.


Ennek ellenére a 79 alkalomból mindössze 2-szer volt befutó: 1974-ben (Jean-Pierre Danguillaume) és 2010-ben (Andy Schleck). A 18,8 km hosszú út átlagos emelkedése 7,4%. 

Sainte-Marie-de-Champs. Az innen induló kaptató 7,4%-os általános emelkedésű, de e szakasz karakterében eltér a másiktól, mert ezt részben szemet bántó salakbeton tömbök szegélyezik. Viszont ennek emelkedése lágyan kezdődik a dúsan zöldellő legelők között, ahonnan még nem látni a csúcsot és az egész hegy is takarásban van, majd feltartóztathatatlanul szigorodni kezd La Mongie felé haladva és ott éri el legmeredekebb szakaszát.

Luz-Saint-Sauveur. A nyugati, Luz felőli hágóút majdnem két kilométerrel hosszabb, illetve szintemelkedésben is 137 méterrel több. Ez a nyugati oldali kaptató viszont jóval nyitottabb és festőibb az előbbinél. Luz-Saint-Sauveur felől a csúcs előtti utolsó nyolc kilométeren az emelkedő sehol sem megy 7,5% alá, az utolsó ezer méteren pedig 10% fölé is megy.

A hágócsúcs. A Tourmalet hágócsúcsán két emlékmű is található, az egyik Jacques Goddet, a Tour de France 1936-1987 közötti igazgatójáé, a másik Octave Lapiz szobra, akitől a Tourmaletre vonatkozó "Gyilkos" felkiáltás származik és aki a Tourmalet első elérője volt, még ha az utolsó 3 kilométert hóban gyalogolva tette is meg, 1910-ben. A hágócsúcson menedékházszerű vendégfogadó is található.

Pic du Midi. A Tourmalet-hágó felett, 250 méterrel fekvő Pic du Midi hegycsúcson található Observatoire del Laquets csillagvizsgálóhoz igen keskeny út vezet, amelyen bármiféle járműforgalom tilos. Tartomány:Occitanie
Település:Luz-Saint-Sauveur
Cím:Luz-Saint-Sauveur
GPS: 42° 51′ 47.10708″, -0° 0′ 37.94184″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward