200 éves a Grazi Joanneum

2011. május 4.

print

200 éves a Grazi Joanneum

A Joanneum Universalmuseum fennállásának 200 éves évfordulója alkalmából egy sor izgalmas és különleges kiállítást mutat be.

János főherceg 1811-ben alapította a Joanneumot, amely időközben Közép-Európa legnagyobb egyetemes múzeumává nőtte ki magát, amely a kultúra és a tudományok egyedülállóan széles spektrumát kínálja. A gyűjtemény mára több mint 4,5 millió kiállítási tárgyat számlál.

2011-ben, a 200 éves fennállás alkalmából a Joanneum havonta nyit meg egy új kiállítást, amelyek mindegyike a múzeum 10 kihelyezett intézményének egyikét állítja a középpontba. A jubileumi ünnepség csúcspontját a Joanneum-negyed novemberi megnyitása jelenti.


A Landeszeughaus, az UNESCO-világörökség részét képező Eggenberg-kastély és a grazi Művészház csak három a Joanneum Universalmuseum több mint 10 helyszíne közül, mely fennállásának 200 éves évfordulója alkalmából egy sor izgalmas és különleges kiállítást mutat be.

Az Alte Galerie programjának középpontjában Albrecht Dürer áll, a Museum Palais pedig értékes kultúrtörténeti tárgyakat tár a látogatók elé. Az új Joanneum-negyedben lévő grazi Neue Galerie világszintű kortárs művészettel készült, a multimádiás gyűjtemények pedig Stájerországot mint a „Képek országát” mutatják be, történelmi kép- és hangfelvételekkel.


Amikor 2011. november 26-án, szombaton megnyitja kapuit az új Joanneum-negyed – a
Joanneum-kert, az Új Galéria és a Tartományi Könyvtár (700 000 kötetével Ausztria egyik legnagyobbja) alatt kialakított földalatti látogatóközponttal – , egy vadonatúj kulturális kerület kel életre.

Graz múzeumi kínálatának megújulása az új Természettudományi Múzeum 2012-es  megnyitásával teljesedik ki.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play