Lisztomania 2011

2011. június 1.

print

Lisztomania 2011

Burgenland 200 koncerttel, kiállításokkal, rendezvényekkel, projektekkel és publikációkkal ünnepli 2011-ben Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját.

Burgenland 200 koncerttel, kiállításokkal, rendezvényekkel, projektekkel és publikációkkal ünnepli 2011-ben Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját.

A Lisztomania 2011 kezdetét a Liszt Fesztivál január 27-ei megnyitója jelenti, ahol Ausztria köztársasági elnöke tart beszédet. A 140 Liszt művet felvonultató Liszt Fesztiválnak a szülőfaluban, Raidingban (ez akkoriban Doborján néven még Magyarországhoz tartozott) felépített koncertház ad helyet 4 időszakban: januárban, márciusban, júniusban és októberben. Emellett Lockenhaus orgonafesztiváljának és Gideon Kremer Kamarazenei Fesztiváljának is Liszt áll a középpontjában. A kiállítások is több helyszínen zajlanak.

A raidingi Liszt-házban a zeneszerző származását és csodagyermek korát idézik fel. A Liszt Ferenc Koncertházban pedig a Martin Haselböck közreműködésével létrehozott történelmi hangszerekből álló kiállítás várja az érdeklődőket.

Az Raidinggal szomszédos település, Unterfrauenhaid plébániatemplomában látható kiállítás Liszt keresztelőjét és a születése körül keringő mítoszt dolgozza fel, amelyben egy cigányasszony megjósolta a nagy művész érkezését (egy cigányasszony megjósolta a zeneszerző édesanyjának, hogy szépreményű ifjút hoz majd a világra, s abban az időben tűnt fel az égbolton az 1811-es nagy üstökös is).
Az eisenstadti Haydn-házban látható kiállítás Liszt zenekarvezetői jelentőségét mutatja be a weimari évek alatt, valamint párhuzamot von Liszt Ferenc és Haydn között karnagyi szerepvállalásukat és a zenei életben betöltött úttörő szerepüket illetően.
Liszttel kapcsolatos kiállítás látható az Egyházmegyei Múzeumban, amely Liszt mély vallásosságát mutatja be.

A MUBA-Neutali Építészettörténeti Múzeum „Liszt, a szabadkőműves” címmel rendez kiállítást.
A jubileumi év elején a Burgenlandi Tartományi Képtárban különböző európai művészek Liszthez kapcsolódó műveit lehet megtekinteni, majd a kiállítás a világpolgár Liszt útját követve európai turnéra indul. Az első állomás Budapest: a Budapest Galériában március 18.-április 3. között látható a Vivát Liszt című kiállítás. A további állomások között található például London, Velence, Weimar és Liszt végső nyugvóhelye, Bayreuth.

A Landesmuseumban a klasszikus zongoravirtuózt állítják a középpontba, de bemutatják az első "európai popsztárt" is, hiszen a zeneszerző-zongoraművész korában legalább akkora népszerűségnek örvendett, mint a következő évszázadban Elvis Presley vagy a Rolling Stones.
A Lisztomania rendezvénysorozathoz számtalan kreatív projekt csatlakozik: a Bécsi Akadémia jubileumi CD-t ad ki, az Osztrák Pénzverde ezüst Liszt-emlékérmét készít, megjelenik Liszt egyetlen operájának, a Don Sanche avagy a szerelem kastélya című alkotás kottaanyagának első kiadása, s természetesen lesznek Liszt-borok és -párlatok is.
Ahogy a Haydn-évben, most is azt ígérik a szervezők, hogy a gyerekeknek sokféle színes programot kínálnak majd: egy gyermekkoncert az ORGELockenhaus alkalmával, kulturális programok gyermekeknek a kiállításokon, és egy gyerekkönyv kiadása.

www.lisztomania.at


Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play