Tíz éves a bécsi Múzeumi Negyed

2011. június 18.

print

Tíz éves a bécsi Múzeumi Negyed

A Múzeumi Negyed 2011-ben ünnepli tízedik születésnapját, számos rendezvénnyel egész nyáron át.

A Múzeumi Negyed 2011-ben ünnepli tízedik születésnapját, számos rendezvénnyel egész nyáron át.
Bécs múzeumi negyede egyike a világ tíz legnagyobbikának. A hatalmas, modern művészeteknek szentelt központot a volt császári istállókból alakították ki. Ahol 1713-ban egy látványos istállóépület tükrözte a monarchia gazdagságát, ott ma pezseg a városi élet: a Múzeumi Negyedben, a hagyományőrzés és a modernizmus keresztmetszetében extravagáns ülőalkalmatosságok töltik meg a múzeumok közötti tágas teret. Az épületegyüttesben több mint félszáz kiállítóhely és alkotóműhely kapott helyet, köztük a legismertebbek a Modern Művészetek Múzeuma - Ludwig Múzeum (MUMOK) és a 20. századi festészeti gyűjteményéről híres Leopold Múzeum.
A jubileumi rendezvényeket áprilistól októberig tartják Bécs modern művészeti központjának szokásos programjaival, időszaki és állandó kiállításaival párhuzamosan. Idén az évfordulós programokhoz kapcsolódnak az MQ szokásos nyári rendezvényei is. A nyitó rendezvényt május 5-én tartják.
A 2011. május 5-i nyitóünnepséget a Bécsi Konzervatóriummal együttműködésben rendezik meg. Október elejéig a Múzeumi Negyed főudvarán boule-pályák, divatos zenét játszó vendéglők és stílusos nyári bútorok csábítanak pihenésre. A jól ismert „Enzik" mellett tavaly óta új ülőbútorok, az „Enzo"-k is várják a vendégeket.
Május 6-án a Múzeumi Negyedben egy Európa-ünnepségre kerül sor: számos kulturális projekttel, valamint a Russkaja és a Kraak & Smaak nevű, magával ragadó együttesek zárókoncertjeivel. A jubileum hivatalos ünneplésére június 30-án, hivatalos ünnepség és szabadtéri rendezvények keretében kerül sor. Egész Európából érkező zenekarok, valamint egy impozáns 3D-show gondoskodik a partihangulatról.

Az ImPulsTanz-Festival július 14-én a Múzeumi negyed főudvarán nagyszabású Bollywood látványossággal nyílik meg. Az O-Töne című irodalomfesztivál, valamint a frame[o]ut filmfesztivál is speciálisan a jubileumi évhez kapcsolódó programokat kínálnak a nyáron.
A Múzeum Negyed O-Töne című, hagyományos irodalmi felolvasás-sorozatára idén az évforduló alkalmából külföldi írókat is meghívtak. A sorozatot június 20-án Esterházy Péter estje nyitja meg. Az író Dés László szaxofon kísérete mellett olvas fel.
A múzeumok és kulturális intézmények figyelemre méltó kiállításokat mutatnak be. A felújítás után szeptemberben újra megnyíló MUMOK "A kívánságok kiállításával" várja a látogatókat. A szintén alapításának tízéves évfordulóját ünneplő Leopold Múzeumban szeptember 22-én nyílik meg az Egon Schiele. Melankólia és provokáció című tárlat, amely másnap ingyenesen látogatható. Megcsodálható számos szabadtéri műalkotás is - a szobroktól a hangszeres műveken át egészen a Komikus Művészetek Klubjának fekete humoráig.

Az évfordulós programok idejére állították fel a Múzeumi Negyed előtti téren a "denevérház" névre keresztelt 16 méter magas fa építményt. A két oldalán nyitott fa épületben négy szinten 32 függőágyat helyeztek el. Az utcabútorként használható "házzal" a tervezők a figyelmet a környezetbarát építészetre akarják felhívni.
A szervezők gyerekprogramokkal is készülnek. Június 21 és július 31. között látható a Homokszobrok-Homokművészet Hollandiából c. szabadtéri kiállítás (MQ Fürstenhof). A tárlat mellett a gyerekek számára egy homokozót is kialakítanak, ahol megalkothatják saját homokszobraikat.

2011. május 5 - október 1.
1070Wien
Museumsplatz 1
www.mqw.at
Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play