A robotok hosszú éjszakája Bécsben

2011. november 27.

print

A robotok hosszú éjszakája Bécsben

A bécsi műszaki egyetemen fejlesztett robotokkal ismerkedhetnek az érdeklődők november 30-án, a Robotok Hosszú Éjszakáján. Bemutatkozik James, a kéz nélküli lakáj és a robot focicsapat, az Austrian Kangaroos.

A bécsi műszaki egyetemen fejlesztett robotokkal ismerkedhetnek az érdeklődők november 30-án, a Robotok Hosszú Éjszakáján. Bemutatkozik James, a kéz nélküli lakáj és a robot focicsapat, az Austrian Kangaroos.

Az Európai Robothét alkalmából 2011. november 30-án bárki megnézheti, hol tart a robottechnika az osztrák fővárosban. A Bécsi Műszaki Egyetem (TU Wien) ACIN-tanszékén több saját fejlesztésű modellt is bemutatnak, ráadásul a látogatók maguk is kipróbálhatják, hogyan látnak a robotok és miként érzékelik a körülöttük lévő világot.
Bemutatkozik például James, a háztartási robot, aki már jó úton halad afelé, hogy egy csésze teát tudjon hozni gazdájának vagy megkeresse, hol is hagyta az a gyógyszereit. „Nem az a nehéz, hogy kamerákat építsünk a robotokba vagy megtanítsuk őket lézersugarakkal letapogatni a környezetüket, hanem az, hogy ezeket az adatokat intelligensen alkalmazzák” – magyarázza Markus Vincze, a TU Wien professzora. Jamest elég csak egyszer végigvezetni a lakáson, és utána már egész jól elboldogul maga is, eltalál egyik helyiségből a másikba. Jelenleg intenzíven dolgoznak azon is, hogy karokkal szereljék fel a lakájt, aki kamerákkal felszerelt felső végtagokat kap majd.
A nyílt nap alkalmából az érdeklődők megnézhetik azt a tűzoltó robotot is, amelyet a Taurob cég és az egyetem közösen fejlesztenek, hogy a tűzoltók helyett őt küldjék felderítő útra a veszélyes helyszíneken. A kamerával felszerelt szerkezet nemcsak képeket küld az irányítójának, hanem mintát is tud venni karja segítségével. A látogatók egy mini-tesztpályán egyébként maguk is kipróbálhatják, milyen egy ilyen robotot irányítani.
A délután 16 órától éjfélig tartó programon a látogatók megcsodálhatják a csőtisztító és -javító robotot is, amelynek fő bevetési területe a csatornarendszer lesz, illetve találkozhatnak az egyetem elektronikus focicsapatával, az Austrian Kangaroos-szal is. Az emberek mintájára megépített mini-focisták rendszeresen játszanak meccseket más egyetemek robotjaival, és már több jelentősebb eredményt is elértek.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play