Esterházy újdonságok 2012-ben

2012. január 1.

print

Esterházy újdonságok 2012-ben

Egészéves koncertsorozattal és új kiállításokkal várja jövőre is az érdeklődőket az eisenstadti Esterházy Kastély és Fraknó vára Burgenlandban.

Egészéves koncertsorozattal és új kiállításokkal várja jövőre is az érdeklődőket az eisenstadti Esterházy Kastély és Fraknó vára Burgenlandban.
A kismartoni Esterházy-kastély három koncertciklusnak ad otthont az év folyamán: az Esterházy Vonósnégyes Fesztiválnak, a "Szerető-koncerteknek" és a Nyári Koncerteknek.

A 2009-es Haydn-emlékévben alapított Esterházy Vonósnégyes Fesztivál már állandó eleme a kastély egészéves zenei rendezvényeinek. 2012-ben a fesztivál egyik fellépője a Yehudi Menuhin alapította, a londoni Wigmore Hallban háromévente megrendezésre kerülő vonósnégyesverseny jövő évi győztese lesz. A tervezett program szerint olyan együtteseket is hallhat majd a közönség, akik eddig nem léptek fel Ausztriában. A zenészek a hazájukból magukkal hozott - spanyol, dél-amerikai, egyesült államokbeli, kínai - darabok mellett olyan klasszikus műveket is megszólaltatnak majd, mint Schubert A halál és a lánykája, vagy Claude Debussy, illetve Maurice Ravel művei.
A kismartoni Esterházy kastély 2012 áprilisában nyíló új tárlata - „A hercegnői lakosztályok” - három Esterházy-hercegnő magánéletébe enged bepillantást és bemutatja egykori lakosztályaikat. A három hercegnő Maria Josepha Hermenegilde liechtensteini hercegnő, Maria Theresia, aki Thurn-Taxis hercegnőként látta meg a napvilágot, és Lady Sarah Frederica, Jersey grófjának lánya.
A "császárnői szobát", ahol Ausztriai Maria Ludovica császárnő első kismaroni (eisenstadti) látogatásán vendégeskedett, az eredeti állapotoknak megfelelően, zöld kínai selyemtapéta felhasználásával kínai szalonná alakítják vissza. Az Esterházy-kastély több jelentős termét felújítják és antik bútorokkal rendezik be. A XVIII. sz-ból származó kantoni tapétákkal rendelkező Nagy Kínai Szalont, valamint a 1730-ból származó lyoni selyemtapétával borított Vörös szalont szintén megnyítják a közönség előtt. Ez utóbbi Sissi királynő és I. Ferenc József történetét mutatja be a nyilvánosság előtt eddig elzárt tárgyakkal.

A Fraknói vár (Burg Forchtenstein) fegyvertára „Oszmánok, poroszok és franciák” címmel, megújulva nyílik újra szintén 2012 áprilisában. A tárlat az Esterházyak hadi cselekményeit mutatja be, háromszáz év hadtörténetét. A XIX. századnak megfelelően és átfogóan felújított és restaurált első emeleti helységekben újrarendezik és új tárgyakkal egészítik ki a fegyverek és az egyéb hadi felszerelések gyűjteményét. Ez a fajta új megjelenítés hangsúlyt fektet az Esterházy hadtörténet jeles korszakaira a XVII. század végétől a XIX. századig bezáróan.

2012 áprilisától először kerülnek bemutatásra:
- Koronázási zászlók a XVII. századból: ezek egyikén található a legrégibb ismert Szent István koronaábrázolás 1618-ból.
- Egyedülálló porosz tábori sátor gyűjtemény a XVIII. századból.
- Eredeti helyszínen az 1812-ben felállított Leopoldiona testőrség felszerelései.
- Szokatlan tárgyak herceg Esterházy Alajos hagyatékából, amelyek alapján a császári és királyi Monarchia utolsó nagy hadtörténeti eseményei a XIX. századból jól illusztrálhatóak

www.esterhazy.at

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play