Betlehemek Rómában

2012. február 2.

print

Betlehemek Rómában

A Szent Péter téri a betlehemet első alkalommal nem a Vatikán, hanem az olasz Basilicata tartomány állítja fel. Húsz magyar betlehem látható a Rómában a nemzetközi betlehem kiállításon.

Betlehem a Szent Péter téren

A Szent Péter téri a betlehemet első alkalommal nem a Vatikán, hanem az olasz Basilicata tartomány állítja fel.

A gazdasági válságban a pápai állam is takarékoskodik - kommentálta az olasz sajtó a Vatikán bejelentését, miszerint az idei évtől nem költ pénzt a Szent Péter téri betlehemre.


Betlehem in Vatican


Az épületnagyságú betlehem finanszírozását és megépítését a dél-olasz Basilicata tartomány végzi el, a Vatikán csak a villanyszámlát és a karbantartási költségeket állja.

A 225 négyzetméteres betlehem most is a bazilika előtti tér közepén, az obeliszknél emelkedik. Jézus születésének jelenetét ábrázolja az isteni gyermekkel a jászolban, közelében Szűz Máriával, Szent Józseffel és a pásztorokkal.

Nem hiányzik az ökör és a szamár szobra sem, pedig XVI. Benedek A názáreti Jézus című könyvének a héten bemutatott harmadik kötetében kizárta, hogy ez a két állat ott lett volna Jézus születésekor - írták az újságok.

 


Basilicata saját reklámozására használja fel a karácsonyi ünnepek heteiben a Szent Péter téren százezrek, a tévében milliók által látott betlehemet: a jászolt övező kövek Matera városából érkeztek, a boroshordók az aglianico borról ismert Bertellóból.

A betlehem alakjait ábrázoló terrakotta szobrokat a Basilicatában az ötvenes években hordott népviseletbe öltöztették fel.

A bibliai jelenet mellett magasodó 24 méteres karácsonyfát Molise tartomány, ezen belül Pescopennataro település ajándékozta a Vatikánnak. A fát és a betlehemet december 14-én avatják fel.

"Ezentúl minden évben más olasz tartomány vagy külföldi állam építheti a betlehemet" - jelentette be Giuseppe Bertello bíboros, a vatikáni kormányzóság elnöke.

A sajtó úgy tudja, hogy az 1982 óta a Szent Péter téren felállított betlehemről a Vatikán a Vatileaks-botrány miatt is lemondott, miután a kiszivárogtatott dokumentumokból nyilvánosságra került, hogy a pápai állam évente csaknem félmillió eurót (140 millió forint) költött a látványosságra.

Magyar betlehemek Rómában

Az idén 37. alkalommal megrendezett "Száz Betlehem" című nemzetközi kiállítás minden évben a karácsonyi időszakban olasz és külföldi, történelmi és modern betlehemeket sorakoztat fel gyerekek és felnőtt látogatók számára. Idén összesen 171 betlehem érkezett Rómába. Közös vonásuk az, hogy mindegyik alkotás saját nemzete vagy tájegysége hagyományait tükrözi.

A Rómában látható húsz magyar betlehemet A Magyar Kézművességért Alapítvány válogatta össze - közölte az MTI-vel Magyarország római szentszéki nagykövetsége.

A kiállítás január 6-ig, vízkereszt napjáig látható a Róma központjában lévő Santa Maria del Popolo bazilika melletti kiállítóteremben.

 


(MTI/Hetedhétország.hu)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play