Zöldségeskert és fűszerspirál a bécsi óvodákban

2012. február 7.

print

Zöldségeskert és fűszerspirál a bécsi óvodákban

Az „Egészséges Óvoda“ elnevezésű bécsi projekt keretében zöldségeskertekkel és fűszerspirállal teszik élményszerűvé az élelmiszerek megismerését a gyerekek számára.

Az „Egészséges Óvoda“ elnevezésű bécsi projekt keretében zöldségeskertekkel és fűszerspirállal teszik élményszerűvé az élelmiszerek megismerését a gyerekek számára.
Mivel a bécsi óvodákban nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságra és az egészséges táplálkozásra, egyre több helyen alakítanak ki zöldségeskertet, illetve fűszerspirált, ahol kis helyen többféle fűszernövényt lehet termeszteni. Így a gyerekek élményeket is kapcsolhatnak az élelmiszerekhez és az étkezéshez.

 


„Sok gyermek számára az ilyen ágyások jelentik az egyedüli alkalmat, hogy tudatosan is érzékeljék a természetet és közvetlenül megtapasztalhassák, honnan származnak az egyes élelmiszerek“ – hangsúlyozza Christian Oxonitsch, oktatásért és ifjúságpolitikáért felelős városi tanácsos.

 

 


A gyerekek lelkesedésükkel gyakran még azt is elérik, hogy szüleik jobban odafigyeljenek az egészséges táplálkozásra. Ezáltal a családok étkezési szokásai is pozitív irányba befolyásolhatók.
Az osztrák fővárosban naponta közel 30.000 adag meleg ételt osztanak ki az óvodásoknak, a menükhöz 50 százalékban ellenőrzött bio alapanyagokat használnak fel. Az apróságok asztalára kerülő ételek enyhén fűszerezettek, főként szezonális alapanyagokból készülnek és nem tartalmazhatnak tartósítószereket, ízfokozókat vagy színezőanyagokat. Az élelmiszerek csomagolását újrahasznosítják, az ételmaradékot pedig biogáz előállítására szállítják el.
Az „Egészséges Óvoda“ elnevezésű projektben hat bécsi intézmény 21 csoportja vesz részt. A gyerekek az egészséges táplálkozás mellett elsajátíthatják a környezettudatos és egészséges életmód alapjait. Mindezek gyakorlati alkalmazásáról a óvodapedagógusok számára külön képzést biztosítanak.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play