Középkori fehérnemű került elő egy tiroli kastélyban

2012. július 20.

print MTI

Középkori fehérnemű került elő egy tiroli kastélyban

Melltartót már a tizenötödik században viseltek, erről tanúskodnak azok a középkori fehérneműleletek, amelyek kelet-tiroli kastély lezárt szobáiból kerültek elő.





A kutatók Beatrix Nutz, az Innsbrucki Egyetem professzorának irányításával azokat a lezárt szobákat vizsgálták át, amelyeket a kelet-tiroli Lengberg-kastély déli szárnyában fedeztek fel 2008-ban. Bebizonyosodott, hogy a helyiségeket a 15. század vége felé zárták le, a nedvesség hiányának köszönhetően megőrződtek a helyiségekben hagyott szerves anyagok - olvasható a Medievalist.net hírportálon.

Több száz textíliát fedeztek fel, köztük igen jó állapotban fennmaradt ruhaneműt. A leletek között szerepelnek fűzők, találtak négy melltartót, valamint olyan alsóneműt is, amely kísértetiesen emlékeztet a megkötős bikini alsóra.

Beatrix Nutz professzor kezdetben szkeptikus volt, kételkedett abban, hogy valóban középkori fehérneműre bukkantak. A radiokarbonos kormeghatározás során azonban bebizonyosodott, hogy a fehérnemű valóban a 15. századból származik.

 

"Az összes többi textília ruhák, ingek, nadrágok, paszományok maradványa. A ruhaneművel együtt lábbeliket is találtunk, a cipők a 14. század végéről, a 15. század elejéről származnak" - magyarázta Beatrix Nutz.

Hillary Davidson, a Londoni Múzeum kurátora rendkívülinek nevezte a leletegyüttest. "A leleteknek köszönhetően megismerhetjük, hogy miként öltözködött a középkor embere. Igen nagy ritkaság, hogy fennmaradjanak korabeli viseletek, még nagyobb ritkaságnak számít a fehérnemű" - hangsúlyozta Hillary Davidson.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play