Kötelező az olasz himnusz megtanulása

2012. november 7.

print

Kötelező az olasz himnusz megtanulása

Az iskolai tanterv részévé tette az olasz parlament a Fratelli d'Italia (Olasz fivérek) kezdősorral ismert himnusz oktatását.





Az iskolai tanterv részévé tette az olasz parlament a himnuszt, ami ellen az Északi Liga pártja és az olasz iskolaigazgatók szövetsége is tiltakozott.

Százötven évvel Itália egységesítése után az olaszok még mindig nem ismerik himnuszukat
. Mostantól az általános iskolától kezdve kötelező lesz a Goffredo Mameli által írt szöveg és a Michele Novaro szerezte dallam ismerete - kommentálta a parlamentben megszavazott törvényt az olasz sajtó.

 


 

Az újságok ugyanakkor feltették a kérdést, kényszeríteni lehet-e törvénnyel azt, amit az olaszok nem éreznek sajátjuknak.

 

 

A Fratelli d'Italia (Olasz fivérek) kezdősorral ismert himnusz oktatása ellen hevesen tiltakozott az Északi Liga pártja, melynek politikusai soha nem énekelték a "Róma alatti rabszolgaságot" hirdető nemzeti dalt. Az Északi Liga himnuszként Giuseppe Verdi Nabucco című operájának Va'pensiero áriáját (a Rabszolgakórust) énekli.

"Olaszország olyan mint a Titanic: gyárak zárnak be, a családok nem tudják kifizetni az adókat, nincsen pénz a diákokra, de a parlament Mameli himnuszával tölti az időt" - méltatlankodott Matteo Salvini, az Északi Liga főtitkára.

A himnusz kötelezővé tételét idejétmúlt döntésnek nevezte az iskolaigazgatók szövetsége, amely azt is "tévedésnek" tartotta, hogy a parlament döntsön a tantervről.

Azt, hogy az olaszok nem ismerik az 1847-ben írt himnuszukat, Carlo Azeglio Ciampi köztársasági elnök is észrevételezte, aki 2002-ben szégyennek nevezte, hogy az olasz labdarúgó-válogatott játékosai és a szurkolók sem tudták kívülről a himnuszt. Azóta a stadionokban megtanulták.

Roberto Benigni Oscar-díjas színész-rendező a tavalyi Sanremói Táncdalfesztiválon a Mameli-féle olasz nemzeti himnusznak szentelte beszédét.

(MTI)





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play