Egészséges étkezés Bécsben

2013. február 23.

print

Egészséges étkezés Bécsben

A bécsieknek nem nehéz egészséges alapanyagokhoz jutniuk, mivel Bécsben és közvetlen környékén a 15. század óta termesztenek kereskedelmi méretekben zöldséget.





2011-ben összesen 53 ezer tonna zöldséget termesztettek 75,2 millió euró értékben. A sláger a paradicsom és az uborka, ezekből egyébként többek között még magyarországi exportra is tudnak termelni. Ausztriában évről évre egyre több zöldséget fogyasztanak. Míg 1999/2000-ben egy osztrák átlagosan 99,2 kiló paradicsomot, uborkát és répát rágcsált el, addig tíz évvel később már évi 110 kilónyit.



Az osztrák főváros összterületének 16 százalékát, több mint hatezer hektárnyi földterületet használnak mezőgazdasági művelésre. A városban található földekről évente 900 ezer csomó retket, 18 ezer tonna paradicsomot, 35 millió darab uborkát és 6 millió fej salátát szüretelnek, amelyek egy napon belül a boltok polcaira kerülnek. Így nemcsak a sok értékes tápanyag marad meg bennük a fogyasztásig, de a rövid szállítási útvonal miatt rengeteg szén-dioxidtól is megkímélik a környezetet.


 


Ráadásul a bécsi kertészek több mint húsz éve nagy gondot fordítanak a környezetkímélő növénytermesztésre. A virágok beporzásához poszméheket használnak, és vegyszerek helyett természetes ellenségeikkel igyekeznek legyőzni a kártevőket. A fóliasátrakat a távhőrendszerből visszavezetett hővel fűtik, és a megfelelő növényfajták kiválasztásával a műtrágyázást is el tudják kerülni.

 


A friss zöldségeket Bécs piacain szerezhetjük be. A legnagyobb és leglátványosabb piac a Naschmarkt (Karlsplatz és a Kettenbrückengasse között, Szecesszió Házánál és a Theater an der Wien közelében), amely 120 standjával és szórakozóhelyével színes gasztronómiai kínálatról gondoskodik, így a bécsitől az indiaiig, a vietnámitól az olaszig szinte minden konyha remekeit megkóstolhatjuk. A Naschmarkton a hajnali szürkülettől egészen naplementéig igen színes közönség vásárol gyümölcsöt, zöldséget és finomságokat a világ minden tájáról. A heti bolhapiacnak köszönhetően a Nashmarkton főleg szombatonként pezseg az élet. Még akkor is érdemes megnézni ezt a nyüzsgést, ha az ember semmit sem akar vásárolni. Nyáron különösen kellemes a Nashmarkton üldögélve némi harapnivaló és frissítő társaságában elnézegetni a színes forgatagot.

 


Ha nem akarunk magunk főzni, vagy csak egy napra látogatunk el Bécsbe, akkor sem kell aggódni, találunk egészséges és finom ételeket az osztrák fővárosban.


Bécs vegetáriánusoknak


A vegetáriánus konyha sokkal többet jelent, mint a hús nélküli étkezés: ezt bizonyítja Bécsben két új étterem is.
2011 nyara óta a körúton, az egyetemmel szemben várja vendégeit a Yamm! (Dr. Karl Lueger-Ring 10). Az önkiszolgáló rendszerrel működő étterem 750 négyzetméteren és 2 emeleten kínál különleges kulináris élményeket. Az éttermet, lounge sarkot és "take away" részleget egyaránt magában foglaló speciális vendéglátóhely a világ legkülönbözőbb tájairól származó vegetáriánus ételekkel várja a vendégeket. A kínálatban található például currys-kókuszos kukoricaleves, tofusaláta édes-savanyú mártással és házi készítésű sütőtökös ravioli is. Az ételeket elsősorban regionális, főleg biogazdaságokból származó alapanyagokból készítik. A glutén- és laktózmentes ételek külön jelölést kapnak. A vendégek saját maguk válogathatják össze a nekik ízlő fogásokat, és a végén az ételek súlya alapján fizetnek. A legkisebb látogatóknak egy saját, elkülönített gyermekrészleg áll rendelkezésre számtalan játéklehetőséggel.


 

                  


Egy másik vegetáriánus nagyétterem 2011 decemberében nyitotta meg kapuit az 1. kerületben, a Ronacher Színházzal szemben (Seilerstätte 16). A Tian 700 négyzetméteren kínál magas színvonalú vegetáriánus és vegán konyhát. A nemdohányzó étterem földszintjén egy bisztró kínál a reggelitől kezdve egész napon át hangsúlyosan kedvező áru ételeket, a hozzá kapcsolódó vegyeskereskedésben elsősorban saját készítésű ínyencfalatokat árulnak. A szuterénben esténként elegánsan terített asztalokkal várják a vendégeket, valamint tematikus estéket is terveznek, például rendkívüli zöldségekhez vagy különleges sajtokhoz.

 


 


Bioételek Bécsben

A bioétkezés hívei, ha ellátogatnak a minden pénteken és szombaton Bécs szívében a Freyung Biobauernnmarkt-ra található őstermelői biopiacra, ott mindent megtalálnak a biohaltól a bioborig, mi szem szájnak ingere (1010 Wien, Freyung).

 

 


Bécsben bioétteremből sincs hiány, ezért bioétterem kalauz is megjelent. Az ingyenes kiadvány több mint harminc olyan vendéglátóhelyet mutat be, ahol odafigyelnek arra, hogy csak egészséges dolgok kerüljenek az asztalra.



33x egészségesen enni Bécsben (33x gesund schmausen in Wien) címmel jelent meg az osztrák főváros bioétterem-kalauza, amely tizenkét kerület több mint harminc olyan vendéglátóhelyét mutatja be, ahol kizárólag egészséges, adalékanyagoktól mentes, biológiai termesztésből származó alapanyagokból készült ételeket szolgálnak fel.

 


Az éttermek között egyaránt fellelhető bécsi házikosztot és nemzetközi konyhát kínáló vendéglő; a vegantól a szaftos hamburgerig a teljes vertikum megtalálható a palettán.

Az étteremkalauz azt is jelöli, hol látják szívesen a kutyákat, hol kínálnak ételt elvitelre is, hol van kerthelyiség és wifi, illetve melyik hely akadálymentes. A hasznos információk sorát – pontos cím és telefonszám mellett – nyitvatartás és irányár egészíti ki.

A 38 oldalas kiadványt a Graphische szakközépiskola három diákja készítette Bécs Város ifjúságügyi szervezete, a wienXtra-hoz tartozó Jugendinfo támogatásával. A kiadvány ingyenesen letölthető a www.jugendinfowien.at honlapról.

Néhány gyerekbarát bioötlet: frissítő finomságokat kínál az Eis-Greissler fagyizó (1010 Wien, Rotenturmstraße 14). A közel 20 féle fagylalthoz kizárólag saját termelésű biotejet és biotejszínt használnak fel. A Giuia's Yogurteria nevű joghurtozóban pedig a joghurtkreációk elkészítésekor kizárólag a legkiválóbb minőségű és legfinomabb ízű biojoghurtot használják fel (1090 Wien, Garnisongasse 1).

 


A bécsiek egyébként olyannyira odafigyelnek az egészséges étkezésre, hogy már az óvodásokat is tudatos táplálkozásra nevelik. A bécsi óvodákban nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságra és az egészséges táplálkozásra, egyre több helyen alakítanak ki zöldségeskertet, illetve fűszerspirált, ahol kis helyen többféle fűszernövényt lehet termeszteni. Az „Egészséges Óvoda“ elnevezésű bécsi projekt keretében zöldségeskertekkel és fűszerspirállal teszik élményszerűvé az élelmiszerek megismerését a gyerekek számára. Így a gyerekek élményeket is kapcsolhatnak az élelmiszerekhez és az étkezéshez és az egészséges táplálkozás mellett elsajátíthatják a környezettudatos és egészséges életmód alapjait.

 


A gyerekek lelkesedésükkel gyakran még azt is elérik, hogy szüleik jobban odafigyeljenek az egészséges táplálkozásra. Ezáltal a családok étkezési szokásai is pozitív irányba befolyásolhatók.

Az osztrák fővárosban naponta közel 30.000 adag meleg ételt osztanak ki az óvodásoknak, a menükhöz 50 százalékban ellenőrzött bio alapanyagokat használnak fel. Az apróságok asztalára kerülő ételek enyhén fűszerezettek, főként szezonális alapanyagokból készülnek és nem tartalmazhatnak tartósítószereket, ízfokozókat vagy színezőanyagokat. Az élelmiszerek csomagolását újrahasznosítják, az ételmaradékot pedig biogáz előállítására szállítják el.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play