Kiállítás nyílt az Anschluss 75. évfordulóján

2013. március 7.

print

Kiállítás nyílt az Anschluss 75. évfordulóján

Fotók, naplók és más kordokumentumok segítségével mutatja be az Ausztriának a hitleri Németországhoz csatolásához vezető eseményeket és a menekülők, elüldözöttek sorsát az Osztrák Nemzeti Könyvtár szerdától látogatható kiállítása.

Fotók, naplók és más kordokumentumok segítségével mutatja be az Ausztriának a hitleri Németországhoz csatolásához vezető eseményeket és a menekülők, elüldözöttek sorsát az Osztrák Nemzeti Könyvtár szerdától látogatható kiállítása.

Az Anschluss 75. évfordulója alkalmából összeállított tárlat egyrészről a történelmi események sorozatát dolgozza fel, másrészről egyéni sorsokat mutat be az országot elhagyni kényszerült ismert és kevésbé ismert művészek, tudósok, újságírók példáján keresztül.

 


"Ausztria saját nemzetiszocialista múltjának komoly és őszinte feldolgozását csak későn kezdte el" - mondta Johanna Rachinger, a könyvtár főigazgatója egy sajtótájékoztatón. Annak feldolgozása - tette hozzá -, hogy az osztrákok nem csak áldozatai, de társtettesei is voltak a borzalmaknak, 75 évvel az események után már könnyebb feladat. A kiállítást az a szándék hozta létre, hogy "objektíven, fenntartásoktól mentesen" mutassák be 1938 márciusának eseményeit - hangsúlyozta.

 


A történelmi áttekintés a Német Osztrák Köztársaság 1918. novemberi kikiáltásától a nemzetiszocializmus ausztriai erősödésén, az ausztrofasiszta Schuschnigg-kormány által az Ausztria Németországhoz csatolását megelőzni hivatott népszavazás kiírásán át a náci német csapatok bevonulásáig vezeti végig a látogatókat.

 


A tárlat másik része válogatás a könyvtár állományába tartozó irodalmi hagyatékokból és egyéni sorsokhoz fűződő más dokumentumokból. Ilyen sors Adolf Platzeké, aki az Egyesült Államokba emigrált és ott az egyik legnevesebb művészettörténész, a Columbia Egyetem építészeti könyvtárának igazgatója lett. Mások Nagy-Britanniában találtak új otthonra, így a magyar származású Hans Gál zeneszerző és Erich Fried elismert költő, műfordító.

 


A dokumentumok egy része csak nemrég került a könyvtár gyűjteményébe, így például Bertha Zuckerkandl, a Franciaországon át Észak-Afrikába emigrált újságírónő menekülésének kézzel írott naplója, amelyet unokája, az Egyesült Államokban élő Emil Zuckerkandl evolúcióbiológus adományozott a könyvtárnak.

"Az Osztrák Nemzeti Könyvtár az emlékezet helye is, a feledéssel való folyamatos küzdelem helye és a törésvonalakkal szabdalt osztrák identitás szerteágazó gyökereié" - hangsúlyozta a főigazgató, hozzátéve, hogy ilyen törésvonalat szimbolizál 1938 márciusa is.

Szimbolikus hely Ausztria történetében a Heldenplatz
(Hősök tere) is, ahol maga a könyvtár is található - emlékeztetett Johanna Rachinger.

 


A Hofburgban található nemzeti könyvtár főbejárata feletti erkélyről hirdette ki Adolf Hitler 1938. március 15-én, százezres ünneplő tömeg előtt Ausztria Németországhoz csatolását. Erre és az osztrákok történelmükhöz való ellentmondásos hozzáállására utal Thomas Bernhard Heldenplatz című, nagy botrányt kavart 1988-as színdarabja is, amelyet szintén felidéznek a kiállításon.

A kétnyelvű - német és angol - magyarázó szövegekkel ellátott kiállítás április 28-ig látogatható a könyvtár barokk dísztermében.

(MTI/Hetedhétország.hu)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play