Az Albertina a hétvégén 10. születésnapját ünnepli

2013. március 12.

print

Az Albertina a hétvégén 10. születésnapját ünnepli

2013 márciusában az Albertina újbóli megnyitásának 10 éves évfordulóját ünnepli. Március 15-én, pénteken este, vasárnap pedig az egész nap nyílt napot tartanak, szabad belépéssel.

2013 márciusában az Albertina újbóli megnyitásának 10 éves évfordulóját ünnepli. Több évig tartó bezárás után 2003. március 14-én új fényben nyitotta meg kapuit az Albertina. Az azóta eltelt időben az Albertina Bécs egyik legfontosabb múzeumává vált. A múzeum a világ egyik legnagyobb és legértékesebb grafikai gyűjteményének ad otthont és a jubileumi évben ünnepi rendezvények egész sorával várja az érdeklődőket.

 


Elsőként, március 14-én a "Bosch Bruegel Rubens Rembrandt. Az Albertina mesterművei" című tárlat nyitja meg kapuit:
Mivel az Albertina birtokolja a németalföldi festők 1450 és 1650 közötti kézi rajzainak egyik világszinten legjelentősebb gyűjteményét, a kiállítás bemutatja Hieronymus Bosch, idősebb Pieter Bruegel, Peter Paul Rubens, Anton van Dyck és Rembrandt kereken 150 művét.

 

 

A megnyitót követő hétvége az ünnepé. Március 15-én, pénteken 20 órától éjfélig a "Az Albertina 10 éve" című ünnepségre DJ-kkel, működő bárral várják a látogatókat, valamint szabad belépéssel minden kiállításra. Szombaton a látogatók ingyen próbálhatják ki az Albertina művészetközvetítő programját. Vasárnap pedig az egész nap nyílt napot ("Open-House-Day") tartanak, szabad belépéssel.


Nyáron nagy ünnepséget rendeznek az Albertina előtti bástyán
, majd 09.20-án megnyílik a második nagy jubileumi kiállítás: "Matisse és a fauvisták". A tárlat Henri Matisse és a fauvisták (szabad fordításban "a vadak") kereken 140 művét állítja ki. Ezeket a festményeket ma a modernizmus úttörőinek tekintjük. A fauvizmus irányzatához Matisse-n kívül még olyan művészek tartoztak, mint például André Derain, Maurice de Vlaminck, Georges Braque és Kees van Dongen.

 


Gottfried Helnwein
nemzetközileg az egyik legismertebb osztrák művész, akinek munkái a társadalmi feszültségekkel, annak legkényesebb és legrejtettebb témáival foglalkoznak. Az Albertina 2013. május 25-től augusztus 25-én a német nyelvű térség eddigi legnagyobb retrospektív kiállítását szenteli a jelenleg Los Angelesben és Írországban élő művésznek. Műveinek visszatérő motívumai a gyermekek, valamint a sérült és megkínzott emberi test. A tárlat középpontjában korai művei állnak, láthatóak tőle akvarellek, pasztellképek, színes- és tollrajzok. 

Kiállítási info:

Max Ernst kiállítás. 2013. január 23.-május 5.
Lewis Baltz kiállítás. 2013. március 1.-június 2.
Bosch Bruegel Rubens Rembrandt. Az Albertina mesterművei. 2013.03.14.-06.30.
Gottfried Helnwein retrospektív kiállítás. 2013. május 25.-augusztus 25.
Matisse és a fauvisták. 3013.09.20.-2014.01.12.

További hírek a témában:

Németalföldi festők kiállítása az Albertinában

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play