Szezonnyitás Fraknó várában és az Esterházy-kastélyban

2013. március 13.

print

Szezonnyitás Fraknó várában és az Esterházy-kastélyban

A kismartoni Esterházy-kastély és Fraknó vára március 15-től fogadja a látogatókat. Az idei kiállítások a 300 éve elhunyt Esterházy Pál nádorra emlékeznek.

Péntektől kezdődik a nyári nyitva tartás a kismartoni Esterházy-kastélyban és a fraknói várban.

A 300 éve elhunyt Esterházy Pál (1635-1713) nádorra emlékező idei kiállítások egy-egy részlete betekintést nyújt a törökök legyőzője, a színész és versmondó, a költő és zeneszerző, a szenvedélyes gyűjtő és a szerelmes férj életébe. A Gránátok, zászlók, gránátosok - Hadtörténet és koronázások című kiállítás látható a hercegi család különleges kincseit őrző Fraknó várában. A 14. században épült és a törökellenes háborúk idején a Nyugat védőbástyájaként szolgáló vár a 17. század elején az Esterházyak birtokába került és a mai napig a család értékes gyűjteményeinek őrzőhelye.

A 17. század elejétől a 19. század végéig terjedő időszakot átölelő kiállításon koronázási zászlók, korabeli levelezések és az Európában egyedülálló üveggránát gyűjtemény látható. Betekinthetnek Esterházy Pál nádornak Sobieski János lengyel királlyal folytatott levelezésébe is. Idén megismerhetők a szerb és a horvát koronázási zászlók is. A várvezetésen megtekinthető a várkápolna, a történelmi konyha, a hadszertár és a fegyverpince. A látogatók végül pillantást vethetnek a 142 méter mély várkútba is.

 


Esterházy Pál értékes órákat, automata szerkezeteket, egzotikus állatpreparátumokat és művészeti ritkaságokat gyűjtött egybe a fraknói várban. A 17. század végén létrehozott fraknói kincstár világszerte az egyetlen művészeti és "csodakamra", amely máig eredeti helyén tekinthető meg.

A kismartoni Esterházy-kastély Ausztria egyik legszebb barokk kastélya és Burgenland tartomány legjelentősebb kulturális műemléke. A kastély mind a mai napig a térség kulturális életének központjaként működik. Az Esterházy-család 400 évre visszanyúló történelme alatt jelentős kollekciót hozott létre. Az Esterházy Magánalapítvány létrehozása, 2005 óta mintegy 150 ezer tárgyat (könyveket, grafikákat, porcelánokat, bútorokat és festményeket, fegyvereket) dolgoztak fel tudományos alapossággal.

A kastély első emeletének nemrégiben felújított és történelmi bútorokkal berendezett termeiben hamarosan Sissi királyné és I. Ferenc József császár tárgyait állítják ki első alkalommal.

A Hercegnői lakosztályok című kiállítás az Esterházy-udvar úrnőit, lakosztályaikat és berendezési tárgyaikat mutatja be. A kiállítás részeként a világhírű és egyedülálló akusztikájú Haydn Terem megtekintésére is mód nyílik. A Haydn explozív című zenetörténeti kiállítás középpontjában Esterházy Pál nádor Harmonia Caelestis című, 1711-ben Bécsben megjelent kantátagyűjteménye áll az idén.

A kastély több mint 330 éves pincéjében található Ausztria legnagyobb bormúzeuma. Az impozáns gyűjtemény több mint 700 rendkívül érdekes kiállítási tárgyat tartalmaz, ezek kulturális és történelmi áttekintést adnak a nagy hagyományú burgenlandi bortermelésről. A kiállításon egyebek mellett a tartomány legnagyobb fennmaradt boroshordója és legrégebbi bálványos szőlőprése is látható.

(MTI)

További híreink a témában:


Esterházy-újdonságok 2013


Az Esterházy hercegek asszonyainak lakosztályai Kismartonban


Koronázási zászló, míves fegyverek, lódingok


Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play