Pottyantós wc meséje repít a középkorba

2013. április 4.

print

Pottyantós wc meséje repít a középkorba

Pénzt verni, madártollal írni vagy egy parasztházban áram nélkül élni: a Zoom Kindermuseum új interaktív kiállításán a gyerekek a középkorban érezhetik magukat.Pénzt verni, madártollal írni vagy egy parasztházban áram nélkül élni: a Zoom Kindermuseum új interaktív kiállításán a gyerekek a középkorban érezhetik magukat.

 


„A középkor a gyerekeket mindig nagyon elbűvölte. Sajnos sokszor a gyerek- és az ifjúsági irodalom nem korrekt módon ábrázolja ezt a korszakot.” – mondja Christian Ganzer, a kiállítás kurátora. „A kiállítással történeti tudatosságot akarunk teremteni, mivel meg vagyunk győződve arról, hogy ezután a gyerekek a jelenben is könnyebben eligazodnak.”

Ganzer egy tíztagú csapattal együtt fogalmazta meg egy szerepjátékként elgondolt kiállítás koncepcióját.„Egyszer volt, hol nem volt … a középkor a Zoom Kindermuseumban: Ennek, úgy kell működnie, mint egy dialógusok nélküli középkori színdarabnak.” - teszi hozzá Ganzer. A kiállítás a „Kremser Institut für Realienkunde des Mittelalters und der frühe Neuzeit” együttműködésével jött létre.

Csőrős cipőkkel az erdei cölöpsánc mentén

15 ineraktív állomás
- négy nagy területre tagolva: „az ország”, a „város”, a „vár” és az „egyház” - áll a gyerekek rendelkezésére, azért, hogy a középkort közvetlen közelről átéljék. A cipésznél és a szabónál középkori lapos- és csőrös cipőbe és köpennybe korhűen öltözhetnek fel. A kereken 600 négyzetméter nagyságú kiállításon egy négy méter magas, vékony fatörzsekből álló erdei cölöpsánc húzódik, amely a gyerekek számára a véd- és várfalat szemlélteti.

 


Pénzt verni és lúdtollal írni

A bánya állomásnál megismerhetik a gyerekek, hogyan bányászták a rezet és ezüstöt a középkorban és azokból hogyan vertek pénzt. „Két verőtövet mutatunk be, a gyerekek saját pénzt is tudnak előállítani.” - mondja Ganzer.

Emellett a kicsik egy írószobában lúdtollal és tussal írhatnak, egy középkori gyógyszertárban teakeveréket készíthetnek, egy pottyantós vécénél pedig hangjátékot hallgathatnak, amelyben egy lovag a vár higéniai feltételeiről mesél. A gyerekek, mint apródok, falovakon a középkori lándzsavívást is utánozhatják.

A gyerekek egy középkori építő mester szerepébe is belebújhatnak, amikor egy ablakrózsát alkotnak, mint amilyeneket katedrálisokban vagy templomokban gyakran láthatnak. Egy háromnegyed méter átmérőjű plasztik üveg korong úgy van felosztva, mit egy pizza: mindegyik gyerek részét színes fóliával fedik be, amelyekből formákat és mintákat tudnak kivágni. Végül a rozettákat egy keretbe dolgozzák be, egy lámpával pedig a szép képet megvilágítják.

 


Játékos tudást közvetíteni

A kiállítás központi kérdése: Hogyan éltek akkoriban az emberek?

„Alapvetően minden azért történik, hogy a gyerekeknek történeti tényeket közvetítsünk. Az interaktív játékszituációk segítségével játékos hozzáférést teremtünk meg. Az esztétikusan igényes kulissza segít a történelmet elevené tenni.” – teszi hozzá Ganzer.

A középkori világ nem csak nemes várhölgyekből és bátor lovagokból állt, hanem tíz emberből kilenc embernek minden nap nehéz munkát kellett végeznie, a kiállításnak ennek megfelelő képet kell közvetítenie. Háborúk, járványok, szegénység, és éhínség jellemezte ezen kívül kort, az 5. századtól a 15. századig.

 


A kiállításon a gyerekek megtudhatják, milyen nehéz volt egy páncéling, vagy megismerhetik, milyen egy parasztházban elektromosság nélkül lakni.

Májustól agyagbánya a szabad ég alatt

Májustól a gyerekek a középkort a szabad ég alatt is élvezhetik, amikor egy a múzeum előtti belső udvarban zöldséges kertet és egy agyagbányát létesítenek. Az építőanyagot kikeverni és azzal a fűzfafonatokat bekenni, a kis építettők feladata lesz.

Kiállítási infó:

„Es war einmal...das Mittelalter!“

2013. március 7.-szeptember 1. kedd-vasárnap

Zoom Kindermuseum


Bécs, MuseumsQuartier

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play