Művészettel a maffia ellen

2013. április 7.

print

Művészettel a maffia ellen

Rendkívüli kiállítást lát vendégül Nápoly külvárosa: Michelangelo egyik rajzával kívánják hirdetni a kultúra erejét a bűnözéssel szemben.





Rendkívüli kiállítást lát vendégül Nápoly külvárosa: Michelangelo egyik rajzával kívánják hirdetni a kultúra erejét a bűnözéssel szemben.

 


A reneszánsz a maffiák ellen címet kapta a nápolyi Casavatore kultúrházában április 24-től látható kiállítás.

Nápoly északi peremkerülete, a tizennyolc ezer lakosú Casavatore nem a kulturális eseményekről ismert. A camorra bűnszervezet uralta kerület elsősorban az utcáin gyakori gyilkosságokról vált hírhedtté.

Itt állítják ki Michelangelo egy művét, mely a firenzei Casa Buonarroti múzeumházból érkezett Casavatoréba. A Léda fejéhez készült egyik tanulmányrajzról van szó, amely az elveszett Léda és a hattyú festmény vázlataként született 1530 körül.

A piros ceruzával rajzolt Lédát az olasz sajtó Michelangelo egyik legszebb rajzának nevezte.
"Michelangelo Lédája a szépséget, a kultúrát, az itáliai művészet fénykorát képviseli" - hangoztatta a kiállítás sajtótájékoztatóján a rajz bemutatását támogató olasz védelmipénz- és uzsoraellenes egyesületek szövetsége (FAI).

A szervezett bűnözéssel szemben küzdő civil szervezet célja az, hogy a művészetet a "problémás térségekbe" is elvigye, hangsúlyozva, hogy Casavatore sincsen "elzárva a kultúra elől, sőt a legmagasabb kultúrának is helyet adhat".

A kiállítás szervezői elsősorban a helyi iskolák tanulóit várják Michelangelóhoz.

(MTI)





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play