» Franciaország

» Franciaország » Nouvelle-Aquitaine » Világörökség


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Ha a francia borokra gondolunk, biztosan eszünkbe jutnak a bordeaux-i fajták. A város, amely 2007 óta az UNESCO világörökség része, a francia borkultúra szinonimája.


A környéken pedig olyan gyönyörű vidékek találhatóak, mint az Atlanti-óceán partvidéke, a Bassin d’Arcachon medence és Európa legmagasabb homokdűnéje, a híres Dune du Pilat. A táj szépségében a Garonne- és a Dordogne folyó is nagy szerepet játszik. 

A világ egyik vezető útikalauzának számító Lonely Planet elkészítette a 2017-re ajánlott legjobb desztinációk listáit országokra, régiókra és városokra bontva. A városok közül Bordeaux nyerte el az első helyet.

2015-ben egyébként szintén Bordeaux lett a legjobb európai úticél a European Best Destinations szavazásán.

LÁTNIVALÓK

Cité du Vin bormúzeum

A múzeum 2016. június 1-én megnyitotta kapuit. A monumentális élményközpontot és bormúzeumot különleges építészeti megoldásai miatt máris a borvilág Guggenheim Múzeumaként emlegetnek. 

A borkészítés történetének új központja egy olyan futurisztikus épület a bordeaux-i Garonne folyó partján, amely a környék borkultúrájának kapuját hivatott szimbolizálni, ugyanakkor a modern Bordeaux jelképévé is fog válni.

A 13 350 m²-es Cité du Vin, a bor történetének különböző korszakaiba és helyszíneire repíti a látogatókat. Ez az egyedülálló projekt univerzális és élő nemzeti kincsként ünnepli a bort és a borkészítést. A cél egy olyan múzeum létrehozása volt, ahol a látogató minden érzékszervével elmerülhet a bor és a borkészítés világában!

Az új központ legfontosabb eleme a 3000 négyzetméteren és 20 teremben bemutatott állandó interaktív kiállítás. A látogatók ezen a kiállításon nem egyszerű nézők, hanem mind fizikailag, mind érzelmileg aktívan átgyalogolnak a különböző témaköröket bemutató termeken. Az évezredekre visszanyúló gyártási technológia bemutatásán túl a teljes borkultúra számos különböző szempontjára világítanak rá: társadalomtudományok, történelem, földrajz, művészet, vallás, etnográfia, filozófia stb.

A Cité du Vin 10 emeletre oszlik. A 8. emeleten, 35 méter magasan található a „Belvedere“ elnevezésű borkóstoló büfé, ahol a pohár boruk mellett kényelmesen üldögélő látogatók elé tárul a város csodálatos látványa. A központ különböző workshopokat is kínál felnőtteknek (ahol a borkóstoláson van a hangsúly) és gyerekeknek vagy diákcsoportoknak. (további részletek)

Bordeaux-i Tengeri és Tengerészeti Múzeum (MMM)

Több mint kétéves építkezést követően az új Bordeaux-i Tengeri és Tengerészeti Múzeum (MMM) 2019. június 21-én nyitotta meg kapuit a belváros északi részében található „Bassins à flot“ nevet viselő egykori kikötőnegyedben. Bordeaux, London után, hosszú ideig a második számú kikötő volt és a világ egyik legrangosabbjának számított. Az új Bordeaux-i múzeumnak az a célja, hogy széles ablakot nyisson a világtengerek és a tengerészet múltjára, jelenére és jövőjére. A múzeum Norbert Fradin építtető gyűjteményét mutatja be, aki mindig is imádta a tengert és szeretné megosztani szenvedélyét másokkal: a látogatók hajókat, történelmi modelleket, festményeket, szobrokat, különböző tárgyakat és dokumentumokat tekinthetnek meg.

Az épület 45 méter magas, 7 emeletes, mintegy 13 800 m² alapterülettel. Az első három emeleten találhatóak a kiállítások, animációk, rendezvények stb., egy étterem, egy bár, olvasótermek, bemutatótermek. A világ számos, a tenger vagy a tengerészet témájának szentelt múzeumával ellentétben itt mindkét nagy területet felöleli majd a kiállítás, azok egyéni történeteivel, illetve a két terület közti kapcsolatokkal és átfedésekkel. 9 nagy témakör köré épül a kiállítás: a hajógyártás és a hajózás története; nagy felfedezések, feltárások és átkelések; hatalom és uralom tenger felett; nagy kereskedelmi útvonalak; víz alatti régészet; szabadidő és szórakozás; a tengerrel kapcsolatos mítoszok és legendák; szárazföld és tenger; a tenger, mint az élet forrása.  

Cathédrale Saint-André

A katedrálisban házasodott össze 1137. július 22-én Aquitániai Eleonóra és VII. Lajos. A párt Geoffrey de Lauroux, a város érseke adta össze. A házasságnak egy feltétele volt: Aquitánia és a francia királyi birtokok külön maradnak és Eleonóra legidősebb fia mind a francia királyi, mind az aquitániai hercegi címet viselni fogja, azaz férje nem gyakorolhatott hatalmat felette. Házassági ajándékként Eleonóra egy hegyikristály vázát adott férjének, amely ma is látható a Louvre-ban. Augusztus 8-án az ifjú párt Bordeaux-ban Aquitánia hercegévé és hercegnőjévé koronázták, majd Párizsba indultak, ahol Franciaország királyává és királynéjává koronázták őket.

Ugyancsak a katedrálisban házasodott össze XIII. Lajos és Ausztriai Anna 1615-ben.

Pont de Pierre

Az 1800-as években épült Bonaparte Napóleon megrendelésére. A híd 17 boltíve a császár nevének 17 betűjét szimbolizálja. Mindegyik ívet megjelölték egy fehér domborművel Napóleon tiszteletére. A kőhídról gyönyörű kilátás nyílik a Bordeaux újonnan átalakított rakpartjára.

Porte de la Grosse Cloche (Nagy harang Kapuja)

Bordeaux második megmaradt középkori kapuja a Porte de la Grosse Cloche, amely a "nagy harang" után lett elnevezve, amit 1775-ben állítottak fel a központi tornyában. Egy korábbi, XIII. századi kapu maradványai felett épült, a harangláb csak a XV. században került oda. Oldalról két torony szegélyezi, a harangláb a város egyik legkedveltebb látványossága. Az Armande-Louise-nak elnevezett, óriás harangot minden évben hatszor kondítják meg kiemelt események emlékére. Az átjáró épülete egykor börtönként is szolgált, jelenleg túrák vezetik a látogatókat a földalatti börtönbe, amely Hotel du Lion d'Or,-ként ismert, neve az oroszlán alakú szélkakasra utal a kapubejárat központi kupoláján.

Szent Mihály Bazilika

A XV. századi harangtorony - amely „A nyíl” néven is ismert -, a fő látványossága az elbűvölő Szent Mihály Bazilikának. Bordeaux környékén a talaj kiválóan alkalmas lehet szőlő termesztésre, azonban az altalaj elég gyenge ahhoz, hogy támogassa a nehéz szerkezetek építését, így a karcsú 37 emeletes magas tornyot a katedrális mellett építették, nem pedig tetején. A látogatóknak 230 lépcsővel kell megküzdeniük a tetejéig, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a városra. A gótikus templom belsejében megtekinthető a szószék, amelynek díszítése azt ábrázolja, ahogy Szent Mihály megölte a sárkányt. 

Porte Cailhau (Cailhau-kapu)

A Palota téren (Place du Palais) a Garonne folyó partján található a Cailhau-kapu, amely egykor a városba vezető út főbejáratának számított. Műemlékként tervezték VIII. Károly részére, a középkori átjáró nagyjából ugyanúgy néz ki most, mint 1495-ben, amikor épült. Az építmény 10 emelet magas a tornyos csúcsával, a kaput egykor összeépítették a város falaival. A kapu építészeti különlegességnek számít, mert egyaránt tartalmazza a gótikus és reneszánsz építészet jellemzőit is. Egy kiállítás bemutatja, hogy milyen típusú eszközökkel és anyagokkal dolgoztak az építése során.

Rue Sainte-Catherine

Az egyik leghosszabb sétálóutca Európában a Sainte-Catherine utca. A bejárat a történelmi Galerie Bordelaise bevásárlóközpontba az utca legészakibb pontja közelében található. 

Place de la Bourse (A Tőzsde-tér)

A város leghíresebb tere jelképe Bordeaux városnak azóta, amióta az 1700-as években létrehozták. Jacques Gabriel építész XV. Lajos király részére tervezte, a köztér nyitott tervezése a fallal körülvett város középkori korszakának végét jellemezte. A három oldalán elegáns, XVIII. századi épülettel szegélyezett tér eredetileg el korláttal volt elválasztva a Garonne folyótól. Ma azonban egy sekély víztükör található a téren (Miroir d'Eau-ként ismert), és ez jelzi a határt a tér és a folyam között.

Borutak és borvidékek

6 különböző borút mentén lehet megismerni a helyi borokat, ízeket, szaktudást: észak-nyugaton a Médoc és a kastélyok útja (La route des Châteaux), a délen fekvő "route des Graves", Saint-Emilion borvidéke és középkori városa (route du patrimoine), a nagy kiterjedésű Bordeaux-Entre-deux-Mers borvidék (route des bastides)

Bordeaux-tól 45 km-re keletre található Saint-Emilion középkori kisváros és annak híres bortermelő vidéke, melyek szintén az UNESCO Világörökség része. A bájos kis városban macskaköves, szűk kis utcák kanyarognak, az ódon házfalak pedig középkori hangulatot árasztanak.

Saint-Emilion borvidéke kivételes mikroklímával és egyedülálló minőségű termőfölddel rendelkezik. Partvidékek, fennsíkok, síkságok váltják egymást. A talaj pedig sziklatörmelékekből, homokból, agyagból és iszapból tevődik össze. Számos borospince és bortermelő család található itt.

Saint-Emilion körül több mint 1 km hosszan megmaradt a régi várfal, ezáltal azok közé a ritka középkori francia városok közé tartozik, melyek bástyafallal vannak körülvéve, mint pl. Avignon, Carcassonne, Saint Malo. A román stílusban épült városrészek nagyon ritkák Franciaországban, főként Provins és Saint-Emilion városában találhatóak. Saint-Emilion műemlékei tehát egyedülállónak számítanak.

Bassins de Lumières

A II. világháborúban francia tengeralattjárók támaszpontjaként szolgált az a hatalmas épület Bordeaux-ban, amely modern művészeti létesítményként éledt újjá.

A 2020 áprilisában megnyílt digitális művészeti központ a világ legnagyobb ilyen jellegű létesítménye.

A hatalmas, félig a föld alá nyúló, bunkerszerű, medencékkel tagolt komplexumot a háború alatt építették, itt várakoztak a tengeralattjárók bevetésre várva.

A Bassins de Lumières névre hallgató intézmény több mint 13 ezer négyzetméteren elterülő monumentális tereit digitálisan megtekinthető műtárgyak és kortárs művészeti alkotások töltik meg.

A főbb létesítmények négy nagy medencében helyezkednek el, amelyek részben vízzel vannak feltöltve. A látogatók megemelt sétányokon járkálnak majd köztük, ami azt az érzetet adja, mintha ők is részei lennének a vízben tükröződő műalkotásoknak.

Az állandó kiállítások a művészettörténet legnagyobb mestereinek munkáira összpontosítanak, míg az időszakosak a modern művekre koncentrálnak.Tartomány:Nouvelle-Aquitaine
Település:Bordeaux
GPS: 44° 50′ 16.0404″, -0° 34′ 45.048″
Honlap: http://www.bordeaux-tourisme.com/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward