Újra pompázik a Liechtenstein palota

2013. május 14.

print

Újra pompázik a Liechtenstein palota

A bécsi belvárosban található Liechtenstein palota új fényben pompázik az átfogó felújítási munkálatokat követően. A városi palota a barokk fénykorának első jelentősebb építménye Bécsben.

A bécsi belvárosban található Liechtenstein palota új fényben pompázik az átfogó felújítási munkálatokat követően. A városi palota a barokk fénykorának első jelentősebb építménye Bécsben.

 


Liechtenstein Palota © Palais Liechtenstein GmbH_Fotomanufaktur Grünwald


Dísztermek barokk stukkómennyezettel, díszes neorokokó enteriőr, drága selyemtapéta a falakon, gondosan restaurált eredeti bútorok és Michael Thonet rafinált parkettája egyedülálló hangulatot varázsol a Liechtenstein palotába.

 


© Palais Liechtenstein GmbH_Alexandra Matzner


A látogatók igazán különleges bepillantást nyerhetnek a letűnt korok világába: Az elmúlt négy évben gondos munkával felújított városi palota Bécs egyik legszebb barokk díszlépcsőjével büszkélkedhet. Az udvarban egy három emelet mély tárolót hoztak létre, amelyben a hercegi gyűjtemény Bécsben található kincseit őrzik.

 


Táncterem a 2013-as megnyitón © Palais Liechtenstein GmbH_APA-Fotoservice_Pauty


2013. májustól a városi palotában a Liechtenstein hercegi család magángyűjteményének válogatott darabjai tekinthetőek meg.
Az érdeklődők különböző rendezvények és nyilvános idegenvezetések keretén belül tekinthetik meg a biedermeier és klasszicista műalkotásokat. Emellett a dísztermek rendkívül exkluzív kiállító teremként is szolgálnak. A meghatározott időpontokban tartott nyilvános idegenvezetésekre péntekente kerül sor 17.00-től 18.30-ig. Az idegenvezetés német nyelven történik, míg angolul több információs anyag is rendelkezésre áll. A Liechtenstein városi palota a 9. kerületben található, a kertvárosi palotával együtt a Liechtenstein hercegi család tulajdonában van. A Bankgasséban található városi palota nagyszerű belvárosi fekvéssel büszkélkedhet, közvetlenül a Ringstrasse közelében található, a Várszínház és a Népliget mellett.

 


Bálterem © LIECHTENSTEIN. The Princely Collections, Vaduz-Vienna


A Liechtenstein városi palota építése Dominik Andreas von Kaunitz gróf megbízásából és Enrico Zuccali tervei alapján1691-ben kezdődött. A munkálatokat I. János Ádám András liechtensteini herceg fejezte be 1694-ben, Domenico Martinelli építészmester segítségével, aki a Bankgasse felőli homlokzat monumentális barokk portálját is tervezte. II. Lajos liechtensteini herceg 1836 és 1847 között a „második rokokó" stílusában építtette át a palotát, amellyel a stílusirányzat legkorábbi és legjelentősebb enteriőrjét teremtette meg Bécsben.

 


© LIECHTENSTEIN. The Princely Collections, Vaduz-Vienna


Az épület a XIX. században rafinált technikai megoldásainak is köszönhette hírnevét. A négy emelet magas épületben működött egy felvonó, a lakók házi telefonon érintkezhettek egymással a kaucsukból és selyemből készült társalgócsöveknek köszönhetően, továbbá forró levegős fűtési rendszer gondoskodott a kellemes melegről. A második világháborúban a bombatalálatok és a tetőre zuhanó repülő komoly károkat okozott az épületben. A felújítási munkálatokra a világháború alatt és után elszenvedett hatalmas vagyoni veszteségeknek köszönhetően csak 1974-1976-ban kerülhetett sor.

 


© LIECHTENSTEIN. The Princely Collections, Vaduz-Vienna
 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play