Kerékpáros programok Bécsben

2013. május 22.

print

Kerékpáros programok Bécsben

A Kerékpárév alkalmából Európa legnagyobb teherbiciklije turnézik szeptember végéig az osztrák fővárosban. A túlméretes drótszamáron a biciklis információs központ, a FahrRADhaus mobil verzióját viszik kerületről kerületre, hogy minél több bécsinek csináljanak kedvet a kerekezéshez. 2013. június 11-14. között Bécs lesz a kerekezés fővárosa.

A Kerékpárév alkalmából Európa legnagyobb teherbiciklije turnézik szeptember végéig az osztrák fővárosban. A túlméretes drótszamáron a biciklis információs központ, a FahrRADhaus mobil verzióját viszik kerületről kerületre, hogy minél több bécsinek csináljanak kedvet a kerekezéshez.

 


Fahrrad Wien/Sebastian Philipp


A rekordméretű teherkerékpár létrejöttét a véletlennek köszönheti: egyetlen hagyományos konstrukció sem volt ugyanis elég hosszú ahhoz, hogy fel lehessen pakolni rá a mobil kerékpáros kompetenciaközpont, a FahRADhaus (KerékpárHáz) kasztniját. „Így teljesen mellékesen Európa legnagyobb teherkerékpárját alkottuk meg” – örvendezik Bécs úttörő szerepéről Martin Blum kerékpárosügyi megbízott.

 


Fahrrad Wien/Sebastian Philipp


A tavaly debütáló biciklis kompetenciaközpont, a FahRADhaus a 2013-as Kerékpárév alkalmából indult turnéra a bécsi kerületekben, hogy még több városlakónak csináljon kedvet a kerekezéshez. Az előre meghatározott menetrend szerint a város frekventált pontjain állomásozó mobil és a régi helyén, a Friedrich-Schmidt-Platz 9-ben megtalálható eredeti FahrRADhausban az érdeklődők minden kerékpározással kapcsolatos információt beszerezhetnek. Megtudhatják, merre van, illetve hol épül kerékpárút, hogyan változott az osztrák KRESZ, részt vehetnek közlekedésbiztonsági tréningen és biciklijavító tanfolyamon is. Akik új drótszamár beszerzésén gondolkodnak, azok kipróbálhatják a különböző biciklitípusokat és végigböngészhetik a kerékpár-bolhapiacot is.

Tavaly több mint 10 ezer bécsi látogatott el a FahrRADhausba, a szervezők idén még nagyobb érdeklődésre számítanak. Különösen, hogy 2013. június 11-14. között Bécs lesz a kerekezés fővárosa. Ekkor rendezik meg ugyanis a Velo-city kerékpáros konferenciát, ahol a világ legkülönbözőbb pontjairól érkező szakemberek a városi kerékpározás legújabb fejleményeit, tapasztalatait vitatják meg. A városlakókat pedig pazar program várja egy héten át, amelyek középpontjában a bicikli áll. Lesz bringás divatbemutató, csengőkoncert, kiállítás, filmnap és ingyen biciklimosás is a Rathausplatzon felállított Bicikli-Arénában (2013.06.08.-15.). Június 13-án pedig a konferencia résztvevői és a városlakók a Práterbe kerekeznek, hogy egy gigantikus party keretében, császármorzsával és élőzenével ünnepeljenek. A kínálatot a Bécsi Óriáskerekesek parádéja (2013.06.13.), a Karlsplatzon rendezett Kerékpár Fashion Show (2013.06.10. és 11.) és a Sigmund Freud parkban rendezett Kerékpárfilm Fesztivál (2013.06.14. és 15) teszi teljessé.

A MAK - az Osztrák Iparművészeti Múzeum a Bécsi Kerékpárév alkalmából 2013. június 14-től a „Tour du Monde. Kerékpáros történetek" című kiállítással (nyitva: 2013.06.14.-10.06.) várja az érdeklődőket. A kerékpár nemcsak egyszerű használati tárgyként szerepel életünkben, hanem a „felismerés különleges eszközeként" is, amely a környezet és a társadalom közvetlen megfigyelését teszi lehetővé. A kiállítás kiindulópontját David Byrnes, a brit zenész (Talking Heads) és művész „Bicycle Diaries" című könyve jelenti, amelyben a világ különböző metropolisaiban átélt kerékpáros élményeit örökítette meg.

 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play