» Olaszország

» Olaszország » Lombardia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Passo del Mortirolo.


A Val Camonica és a Valtellina között stratégiailag elhelyezkedő Mortirolo-hágó már jóval 1990. június 3. előtt is csatatér volt, amikor először szerepelt a Giro d'Italia útvonalán.

A legenda szerint a hágó a nevét a 773-ban itt lezajlott heves csatáról kapta, amikor Nagy Károly a paviai csatában legyőzött lombard hadsereggel keresztezte kardjait. A Karoling sereg a hágónál üldözte és találta meg őket, több száz ellenséges katonát megölve. A hegyet ezért Mortarolo-nak (a "morte", azaz "halál" szó után), majd évszázadokkal később Mortirolo-nak nevezték el.

Ez azonban csak mítosz.

A helységnév valójában a "mortèra" vagy "mortarium" szóból származik, amely két szó egy tó jelenlétére, illetve a hágó csúcsának homorú alakjára utal.

Ami nem mítosz, az a partigiani és a náci fasiszták között 1945 februárjától májusáig tartó harcok, amelyeket sok történész az olasz ellenállási mozgalom nagy harcainak tart.

A hegymászás 1990. június 3-án ment át a kerékpáros legendák közé. Az emelkedő Edolóból indult, és a venezuelai Leonardo Sierra, aki elsőként ért fel a csúcsra, végül a szakaszgyőzelmet is megszerezte.

A Mortirolo annyira lenyűgöző volt, hogy a következő évben ismét használták, a Mazzóból felfelé haladva, ami a "hagyományos" oldal lett: 12,5 km, átlagosan 10,5%-os emelkedővel, a csúcs 20%-os.

Aztán eljött 1994, az az év, amikor a Mortirolo és Marco Pantani - két egyforma, iker történet - végleg legendává vált.
Június 5-én rendezték meg a Merano-Aprica szakaszt, amelyen a Stelvio, a Mortirolo és a Santa Cristina emelkedők voltak sorrendben.

A Kalóz, aki akkor még csak 24 éves volt, a második emelkedő büntető lejtőin, több mint 60 kilométeren támadott.

Indurain, Bugno, Chiappucci és a Maglia Rosa Berzin-t is maga mögé utasította, és szólózott a csúcson. Az utolsó emelkedő előtti sík szakaszon megvárta Induraint, ahol ismét - ezúttal végleg - elszállt, és a célba száguldva megszerezte a szakaszgyőzelmet és a második helyet a GC-ben.

2006-ban a Mortirolo 8. kilométerénél szobrot állítottak ennek a teljesítménynek az emlékére. Pantanit támadóan ábrázolják, kezét mélyen a kormányra szorítva, és visszanézve legyőzött ellenfeleire.Tartomány:Lombardia
Cím:Passo del Mortirolo
GPS: 46° 15′ 8.5518″, 10° 18′ 15.31692″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward