Robbanó élelmiszerárak Ausztriában

2013. július 10.

print

Robbanó élelmiszerárak Ausztriában

Ausztriában jelentősen drágulnak az élelmiszerek: különösen a napi szükségleteket kielégítő termékek árai nőttek, például a burgonyáért idén 74,4 százalékkal kell többet fizetni.

Ausztriában jelentősen drágulnak az élelmiszerek: különösen a napi szükségleteket kielégítő termékek árai nőttek - tűnik ki a munkáskamara legújabb felméréséből.

A vizsgálatba a negyven legfontosabb élelmiszer- és tisztálkodási termék árát vonták be, öt bécsi szupermarketnél (
Billa, Interspar, Merkur, Spar, Zielpunkt) és diszkont áruháznál (Hofer, Lidl, Penny). Az a megállapítás, hogy egy élelmiszereket tartalmazó átlagos bevásárlási kosár éves összehasonlításban 8,2 százalékkal lett drágább.

Egyes alapvető élelmiszerek pedig riasztó mértékben lettek drágábbak. Például a burgonyáért idén 74,4 százalékkal kell többet fizetni, mint tavaly, a kifogástalan minőségű almáért pedig 47,1 százalékkal többet. A paradicsom 16,2 százalékkal drágult, a banán átlagosan 13,8 százalékkal. De a vajért és a rizsért is többet kell fizetni (plusz 25,2 százalék, illetve 18,8 százalék).

A munkáskamara már korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy az osztrák infláció egynegyede az élelmiszerek drágulásának tudható be. Emiatt bírálta az úgynevezett "Ausztria-felárat", ugyanis ugyanazon élelmiszer Bécsben átlag 15 százalékkal drágább, mint Münchenben.

Az osztrák parasztszövetség viszont a kereskedelmi láncokat bírálta. Egy osztrák paraszt 30 centet kap egy kiló burgonyáért, a kereskedelmi haszon rajta viszont 150-200 százalék.
Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play