A csapvízért is pénzt kérnek Bécsben

2013. július 18.

print

A csapvízért is pénzt kérnek Bécsben

Egyre több bécsi kávéház és étterem szakít az eddigi szokással és az idáig ingyen felszolgált csapvizet is felszámítja vendégeinek.

Egyre több bécsi kávéház és étterem szakít az eddigi szokással és az idáig ingyen felszolgált csapvizet is felszámítja vendégeinek.

A téma a nyár közepén visszatért hőségben az osztrák sajtót sem hagyta hidegen. A médiában megjelent összeállításokból kiderül, hogy egy pohár víz ára 60 eurócenttől (mintegy 180 forinttól) akár három euróig (majdnem 900 forintig) is terjedhet azokban a belvárosi kávéházakban, ahol felhagytak az eddigi gyakorlattal. A lapok rámutatnak, hogy a közművállalat egy köbméter vezetékes vizet ezzel szemben mindössze 1,73 euróért szolgáltat.

 


Míg a többség kitart a vendég felé tett udvariassági gesztusnak tartott ingyen pohár víz mellett, az új trendhez csatlakozó vendéglátóhelyek azt mondják, rákényszerülnek a változtatásra, mert miközben az ő üzemeltetési költségeik nőnek, egyre több vendég mást nem is kérne, csak vizet.

"A víz szolgáltatás és a szolgáltatásért fizetni kell. A poharat el kell mosni, ki kell vinni a vendégnek, majd le kell szedni az asztalról" - mondja Josef Bitzinger kamarai illetékes az osztrák televíziónak. "Emellett gyakran előfordul, hogy csak egy olcsó menüt rendel valaki és mellé egy pohár vizet. Ez így már egyértelműen nem éri meg" - tette hozzá.

Andrea Winkler, a több neves kávéházat is üzemeltető Querfeld család tagja azzal érvel, hogy az elmúlt hónapokban több vizet szolgáltak fel, mint amennyi alkoholos italt összesen. A kávé mellé természetesen továbbra is ingyen jár egy pohár víz és azért sem kérnek pénzt, ha valaki a kutyájának kér - mondta Winkler. Hozzátette: azt azonban nem látja be, hogy miért ne kérhetnének pénzt akkor, ha valaki csak egy pohár vizet rendel.

 


A közeli hegyekből érkező, forrásvíz-minőségű ivóvizére büszke város köztéri ivókutakban egyébként nem szűkölködik. A nyári idényben a turisták által leginkább látogatott tereken ideiglenes kutakat is felállítanak, ahol az arra járók felfrissíthetik magukat.

(via MTI)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play