Óriáshalak a Schönbrunni állatkert új attrakciói

2013. december 12.

print MTI

Óriáshalak a Schönbrunni állatkert új attrakciói

A világ legnagyobb édesvízi halai közé tartozó arapaima (Arapaimas gigas) nevű faj két példánya a bécsi schönbrunni állatkert új attrakciója."Ezek a ragadozóhalak akár három méteresre is megnőhetnek. A mi példányaink 1,7, illetve 1,35 méteres nagyságukkal ilyen tekintélyes méterű példányok. Két éve egy perui tenyészhelyről kaptuk őket, amikor még hatvan centiméteresek voltak" - fejtette ki Dagmar Schratter, az állatkert igazgatója. Négy gondozóra volt szükség, hogy az állatokat új helyükre, egy újonnan kialakított, nyolc méter hosszú alagútakváriumba tegyék. 

Az arapaimák, más néven pirarucuk (Arapaimas gigas) mellett édesvízi ráják és pontylazacrajok is nyüzsögnek a 170 ezer literes akváriumban.

Az arapaimák az Amazonas-vidéken honosak. Igen feltűnőek nagy és kemény pikkelyeik, amelyekbe még a piráják foga is beletörik. Az óriáshal többrétegű védelmet fejlesztett ki ellenük. A többszintű védelem külső rétegét a csupán fél milliméter vastag, ám ásványi anyagokkal teli és különlegesen kemény pikkelyek jelentik.

A legnagyobb veszélytől azonban ez sem védi meg az óriáshalakat, ízletes húsuk miatt ugyanis vadásznak rájuk. A világon élő állomány pontos méretéről nincsenek információk, de fennmaradását veszély fenyegeti.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play