Falcora emlékezünk a Vienna Calling-al

2018. február 6.

print

Falcora emlékezünk a Vienna Calling-al

20 éve, 1998. február 6-án vesztette életét egy autóbalesetben Falco Mi mással emlékezhetnénk rá, mint a "Vienna Calling" című számmal?





Falco (eredeti nevén Johann Hölzel, Bécs, 1957. február 19. - Puerto Plata, Dominikai Köztársaság, 1998. február 6.) a nyolcvanas-kilencvenes években népszerű osztrák énekes, zeneszerző és szövegíró volt. Sikereit német és angol nyelven aratta. Legismertebb dalai a Der Komissar, a Rock Me Amadeus és a Wiener Blut voltak. Alig negyvenévesen halt meg autóbalesetben.

Bécsben született, két ikertestvére még a szülés során meghalt. Zenei tehetségére már korán fény derült: negyedik születésnapjára zongorát kapott ajándékba, ötéves korában pedig megállapították, hogy abszolút hallással rendelkezik.

Dzsessztanszakon végzett a bécsi konzervatóriumban. Eredetileg basszusgitáron játszott Stefan Weber hard-rock együttesében, a Drahdiwaberlben. A legnagyobb hatással a Beatles, Cliff Richard és Elvis Presley zenéje volt rá.

Szólókarrierjét 1980-ban kezdte, amikor is három lemezről szóló szerződést írt alá az egyik kiadóval. Művésznevének eredete egy rövid, Nyugat-Berlinben töltött időszakra vezethető vissza. 1977-ben itt tévéközvetítésben látta az NDK-s síugró, Falko Weißpflog nagy ugrásait, amelyek lenyűgözték. A sportolóra a közvetítők ragasztották rá a Falke (magyarul: Sólyom) becenevet, amelyet Hölzel aztán "angolosítva" saját céljaira használt fel.

1985-ben átütő sikert ért el a Rock me Amadeus című dallal, amelynek alapötlete a klasszikus osztrák zeneszerző, Wolfgang Amadeus Mozart zenéjéhez való visszanyúlás volt, és amelyet az Oscar-díjas Amadeus című film tett világhírűvé. A szám az első olyan német nyelvű dal volt, amelynek sikerült felkerülnie az amerikai slágerlisták első helyére. Ugyancsak ismert volt az 1982-es Der Komissar című rap-jellegű dal, amelynek angol verziója is siker lett.

Egyes dalai durva szövegük miatt vihart kavartak. A Jeanny címűt például Németországban és Hollandiában számos DJ nem volt hajlandó műsorára tűzni. Ennek oka az volt, hogy a szám egy fiatal lány eltűnését meséli el a tettes szempontjából. A dalhoz készült videoklip csak felerősítette a kritikus hangokat.

1988-ban megjelent ötödik lemeze, a Wiener Blut nem hozta meg a várt sikert, így Falco lemondta az albumhoz kapcsolódó turnét. Kezdeti sikereihez az 1992-es Nachtflug című lemezzel tudott visszatérni; a Titanic című angol-német kétnyelvű szám ismét előkelő slágerlistás helyezéseket ért el. 1996-ban áttette székhelyét a Dominikai Köztársaságba. Ebben az évben jelent meg Naked című kislemeze – az utolsó, amelyet még megélt.

Néhány nappal 41. születésnapja előtt autóbalesetben szerzett fejsérüléseibe halt bele Puerto Plata üdülőhelyen a Dominikai Köztársaságban, miután sportos terepjárója egy autóbusszal ütközött össze. Vérében rendkívül magas alkoholszintet mértek. 

Falco a bécsi Zentralfriedhofban van eltemetve.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play