Különleges kajmánteknősök a bécsi állatkertben

2014. február 23.

print

Különleges kajmánteknősök a bécsi állatkertben

A világon egyedülálló módon már dél-amerikai kajmánteknősök is láthatók a schönbrunni állatkertben.

A világon egyedülálló módon már dél-amerikai kajmánteknősök is láthatók a schönbrunni állatkertben.

 


A teknősfaj eredetileg a Costa Ricától Kolumbiáig húzódó régióban honos. A bécsi állatkertnek 2012-ben a világon elsőként sikerült szaporítania dél-amerikai kajmánteknőst (Chalydra acutirostris). Az új ismeretek birtokában ezt 2013-ban megismételték, így összesen 17 állat kelt már ki. Közülük hármat láthatnak az állatkert látogatói.

 


"Korábban nem létezett információ a dél-amerikai kajmánteknősök szaporodásáról vagy a tojások fejlődéséről" - mondta el Dagmar Schratter, az állatkert igazgatója. A kis teknősöket haldarabokkal, földigilisztákkal és szúnyoglárvákkal táplálják. A szaporított szülőpárt egy teknősszakértőtől kapta a bécsi intézmény.

Az alligátorteknősök családjába tartozó kajmánteknősök, más néven harapósteknősök szinte mindig vízben tartózkodnak, csak a tojásrakás idejére hagyják el azt, illetve akkor, ha aszály idején új vizet keresnek.

Életmódjukról, valamint arról, hogy mekkora a vadon élő egyedek száma, és veszélyeztetettek-e, semmit sem tudni. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a dél-amerikai kajmánteknőst ezért a "még nem értékelt" kategóriába sorolták.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play