500 éve macskabombával ostromolták a várakat

2014. március 8.

print Hetedhétország.hu

500 éve macskabombával ostromolták a várakat

Egy pihent agyú középkori ötletgyáros állatokra erősített rakétákkal pusztította volna el a várakat.

Egy pihent agyú középkori feltaláló azt javasolta, hogy ostromgép helyett macskákra erősített rakétákat használjanak a várak ostromlói. Képzeljük el, hogyha a középkori feltaláló agyszüleménye megvalósult volna, ma már talán nem lenne ennyi vár. Szerencsére ez a 16. századi innováció sohasem valósult meg, így a várak és az állatok sem pusztultak el.

A lángoló állatokról készült rajzokat a University of Pennsylvania kutatói, egy 1530 körül festett német nyelvű kódex digitalizálása közben találták meg.

A fordítások szerint a mű szerzője ilyen tanácsokkal látta el olvasóit: "Miután rárögzítetted a macska hátára a szerkezetet, vidd az ellenséges város közelébe és gyújtsd meg. Az állat be fog menekülni a településre, s a hátán lángoló fegyver okozta félelem miatt el akar rejtőzni. A menedéket valószínűleg valamilyen szalma, széna vagy egyéb gyúlékony anyagok mellett találja meg, amelyet percek alatt lángba borít."

A művet 1530-ra datálják, s közel egy évszázadon át kéziratos formában terjesztették, míg végül 1625-ben nyomtatva is megjelent. Szerencsére valószínűleg sohasem alkalmazták ezt a bizarr hadászati módszert, hiszen az állatok sokkal nagyobb eséllyel gyújtották volna fel a saját tábort, mint az ellenségét.Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play