Filmre viszik az arany portrét

2014. április 3.

print MTI

Filmre viszik az arany portrét

Hellen Mirren alakítja a vásznon Maria Altmannt, a II. világháború utáni korszak egyik legnagyobb műkincsvitájának főszereplőjét, aki hosszú jogi csatározás után kapta vissza az osztrák államtól családja Klimt-festményeit, köztük az Adele Bloch-Bauer portréja I. című alkotást.A Women in Gold című új film producere a Weinstein Company, rendezője Simon Curtis - adta hírül a Deadline Hollywood. A hírportál úgy tudja, hogy az alkotók tárgyalnak Ryan Reynoldsszal és Baniel Bruhllel, hogy csatlakozzanak Helen Mirrenhez a filmben. 

A film címe az aranyszínű Klimt-portréra utal, amelyet Altman nagynénjét ábrázolja.

Maria Altmann osztrák zsidó családban született, és a nácik elől menekült 1942-ben az Egyesült Államokba, ahol 2011 februárjában bekövetkezett haláláig élt. Adele Bloch-Bauernek volt az unokahúga, akiről Gustav Klimt páratlan portréját festette. A kép Adele férje, Ferdinand Bloch-Bauer megrendelésére készült 1907-ben. Altmann 1945-ben testvéreivel együtt jelezte, hogy igényt tart nagybátyja és nagynénje elkobzott javaira.

Majd tíz évig tartó jogi csatározás után 2006-ban visszakapta az osztrák államtól az öt Klimt-festményt, amelyeket később elárvereztek. Az "aranyba mártott" Adele-portréért Ronald Lauder milliárdos üzletember és műgyűjtő 135 millió dollárt adott, ezzel a kép az egyik legdrágább alkotás lett, amely valaha megfordult árverésen. Jelenleg a Lauder által alapított New York-i Neue Galerie gyűjteményének központi darabja.

A filmben Rynolds alakítaná Altmann ügyvédjét, Bruhl pedig perbeli ellenfelét.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play