» Ausztria

» Ausztria » Salzburg


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Liechtenstein-szurdok nemcsak az Alpok egyik legszebb, hanem az egyik legmélyebb (300 m) és leghosszabb bejárható szurdoka.
A legutolsó jégkorszak elmúltával a gleccserek magas peremet hagytak az általuk kivájt völgyek végében. A Großarler Ache patak csak évezredes munkával tudott átjutni a sziklákon, így keletkezett a 300 méter mély keskeny szurdok.

Liechtensteinklamm in St. Johann im Pongau
(c) Tourismusverband St. Johann in Salzburg

1875-ben kezdődött meg a kiépítése. A munkálatok során a pénz hamar elfogyott, így a Pongauer Alpenverein tagjai II. János, Liechtenstein herceghez fordultak, aki 600 guldennel támogatta az építkezést. 1876-ban megnyílt, és a herceg tiszteletére Liechtensteinklammnak nevezték el.

A monda szerint egy közelben élő kovács felajánlotta a lányát az ördögnek, ha az a háza elé vezeti a gasteini források vizét. A feltétel azonban az volt, hogy mire a kakas reggel megszólal, itt legyen a víz. A kovács felesége azonban véget akart vetni férje mohóságának, így éjszaka bedugta pár percre a kakast a kútba, aki ijedtében megszólalt. Az ördög - félúton hallván, hogy elkésett - mérgében olyan mélyre taszította a vizet, hogy azt senki ne érhesse el.

Liechtensteinklamm in St. Johann im Pongau
(c) Tourismusverband St. Johann in Salzburg

A szurdok 4 km hosszú, ebből 1 km látogatható. A szélessége helyenként mindössze egy méter, magassága 300 m. Pallóösvényeken, fahidakon, alagutakon kell áthaladni. A legszűkebb részeken kísérteties a nappali sötétség. Néhol az égbolt csak távoli keskeny kék csíknak látszik. A szurdok végében, ahol teljesen kivilágosodik, hatalmas 30 m-es vízesés zuhan alá a sziklafalról a patakba.

A Liechtensteinklamm különlegessége, hogy dél körül a napsugarak behatolnak a szurdok mélyére, és a vízesésekről leomló szitáló ködöt megvilágítva szivárványt láthatunk.

Liechtensteinklamm in St. Johann im Pongau

Helix csigalépcső (c) Tourismusverband St. Johann in Salzburg

Több évi építési és felújítási munkák után lenyűgöző látnivalóval gazdagodott a népszerű kirándulóhely. A felújított szurdok fénypontja a Helix csigalépcső, amely 30 méter mélységbe vezet, ahol lélegzetelállító látvány fogad. A látogatók védelmére 3 alagutat, 4 galériát és 60 sziklahálót építettek, amelynek hossza 1100 méter. A felújított szurdok 2020. június 11. óta újra látogatható. A felújítás során egy olyan ellenőrző rendszert építettek ki, amely a sziklák mozgását figyeli.

A szurdok bejárata St. Johann im Pongau központjától 5 km-re délre található, amelyet a parkolótól rövid sétát követően érjük el.

A szurdok bejárása kb. 1 óra. Babakocsival nem járható!Tartomány:Salzburg
Település:St. Johann im Pongau
Cím:Liechtensteinklamm
GPS: 47° 18′ 49.66704″, 13° 11′ 25.28196″
Honlap: https://www.josalzburg.com/de/aktivitaeten/liechtensteinklamm.html

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward