50 éves a bécsi Duna-torony

2014. április 16.

print

50 éves a bécsi Duna-torony

Ötvenedik születésnapját ünnepli Ausztria legmagasabb épülete, a bécsi Duna-torony. A megnyitása óta több mint 20 millióan élvezték a tereszairól az egyedülálló kilátást.Ötvenedik születésnapját ünnepli Ausztria legmagasabb épülete, a bécsi Duna-torony. A megnyitása óta több mint 20 millióan élvezték a tereszairól az egyedülálló kilátást.

 


Ötven éve, 1964. április 16-án adták át az osztrák főváros egyik jelképét, a Duna-tornyot, amely 252 méteres magasságával a mai napig Ausztria legmagasabb épületének számít. A torony Hannes Linti tervei alapján mindössze 20 hónap alatt készült el a Nemzetközi Kertészeti Vásárra. A nyitás évében csaknem 600 ezren nézték meg a tornyot, azóta pedig évente átlagosan 400 ezren csodálják meg innen a bécsi panorámát.

 


Copyright: Pilo


A látogatókat két expresszlift repíti a magasba, amelyek 35 másodperc alatt viszik fel az utasokat a 150 és 155 méteres magasságban található kilátóteraszok valamelyikére. Ezekről szép időben akár 80 kilométerre is ellátni.

Néhány méterrel feljebb egy kávézó, afölött pedig egy étterem áll a vendégek rendelkezésére, akiknek meg sem kell mozdulniuk ahhoz, hogy a teljes panorámát élvezzék. A két vendéglátó egység ugyanis körben forog, így fél- vagy egy óra alatt Bécs összes háztetőjét megnézhetik a látogatók.

 


Copyright: Pilo


De nemcsak turisztikai és gasztronómiai célokat szolgál a Duna-torony: helyet ad egy meteorológiai mérőállomásnak és több más mérőberendezésnek is, amelyekkel többek között a levegő károsanyag-tartalmát valamint radioaktivitását vizsgálják. Szintén népszerű a torony a sportrajongók körében. Lehet bungee jumpingolni és 17 éve rendeznek lépcsőfutó versenyt is. A rekordot Markus Zahlbruckner tartja, aki 2002-ben 3 perc 31,71 másodperc alatt mászta meg a 776 lépcsőfokot. 2014. június 20-22. között pedig itt rendezik meg a Toronyfutó Európa-bajnokságot.

Fennállása 50 éve alatt számos történelmi személyiség is járt a Duna-toronyban: U Thant ENSZ-főtitkár, Mohammad Reza Pahlavi iráni sah és Hussein Jordán király. Sukamo indonéz elnőknek pedig annyira tetszett, hogy legszívesebben hazavitte volna.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play