» Görögország

» Görögország » Attika


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:Híres tárgyak a múzeumban

Antikíthirai mechanizmusnak nevezett bronz kalkulátor

Az antikíthirai mechanizmusnak nevezett bronz kalkulátorral az ókori görögök a nap- és holdfogyatkozásokat, s egyéb égi jelenségeket számították ki, az olimpiák idejének kitűzésére is alkalmazták.

A harmincnál több bronz fogaskerékből és tárcsából álló 2100 éves szerkezetre 1901-ben egy a Kr. e. I. században elsüllyedt római hajóroncsban bukkantak szivacshalászok a Krétától északra lévő Antikíthira-szigetnél. Az antik kalkulátor 33 cm magas, 17 cm széles, 9 cm mély, és fatokban volt elhelyezve.

A i.e. 2. század végén készült mechanizmust, amelyet az Athéni Régészeti Múzeumban őriznek, a 2005-ben indult program keretében egy speciális komputeres tomográffal vizsgálták brit, görög és amerikai tudósok. A rétegfelvételek segítségével értették meg a kutatók a mechanizmus működését és olvasták el a több száz ógörög feliratot. Ezeket az írásjeleket egytized milliméter mélységig vésték be, a betűk nagysága pedig alig éri el az 1 millimétert.

A feliratok között megtalálták az Olimpia, valamint a Nemea-szót: az utóbbi egy másik pánhellén sporteseményre, a minden második évben Zeusz tiszteletére az argoliszi Nemeában megrendezett játékokra utal.

Az ókori olimpiai játékok, amelyekkel kezdetét vette az olimpiádnak nevezett négyéves ciklus, a nyári napfordulóhoz legközelebb eső teliholdkor kezdődtek. Az olimpia kitűzése így csillagászati ismereteket követelt.

Az ókori kalkulátor komputeres vizsgálata azt is felfedte, hogy a fogaskerék-szerkezet révén több bolygó mozgása volt modellezhető.

A szerkezetre a korinthosziak által használt 12 hónap nevét vésték egykori készítőik; ez viszont azt jelenti, hogy
az ókori kalkulátor a görög világ másik csücskében - Korfun, vagy Szicílián készülhetett, s nem a Földközi-tenger keleti részében, a felfedezési hely közelében, mint korábban hitték.

A kutatók szerint ez felveti Arkhimédész görög matematikussal való lehetséges kapcsolatot, akit i.e. 212-ben Szirakuzában öltek meg. A mechanizmus majdnem biztosan több évtizeddel Arkhimédész halála után készült. Ám ha mégis Szirakuzában született, a szerkezetet az Arkhimédész által inspirált tudományos iskolának és mesterembereknek köszönhette létét.

Legközelebb ilyen bonyolult szerkezeteket sok évszázad múltán a középkori katedrálisok órakészítőinek sikerült előállítaniuk.Tartomány:Attika
Település:Athén
GPS: 37° 59′ 2.93748″, 23° 43′ 40.74348″
Honlap: https://www.namuseum.gr/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward