» Görögország

» Görögország » Attika


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Szelek tornya egy nyolcszögletű, márványból készült toronyszerű építmény Athénban, amelynek oldalait a nyolc szélistent ábrázoló frízek díszítik. Feladata az idő mérése volt.


A jórészt épségben fennmaradt épület 12 méter magas és 8 méter átmérőjű, oldalainak hosszúsága 2,8 méter.

Az athéniak horológiumnak, azaz órának is nevezik az Akropolisz lábánál emelkedő tornyot az oldalain található napórák után. Valószínűleg Küroszi Andronikosz építette időszámításunk előtt 100 vagy 50 körül.

A Szelek tornyában – mely nevét arról kapta, hogy oldalai az Athénban uralkodó fő légáramlatok irányába mutatnak – napóra, korabeli vízóra és szélkakas volt, így a világ első meteorológiai állomása lett.

Az épület belsejében található vízóra tervrajzát sikerült rekonstruálni. A vízórát az Akropoliszról lefolyó víz működtette egy bonyolult szerkezet segítségével, az óraszerkezetből távozó víz pedig szökőkutakat táplált.

Az épületet eredetileg bronz szélkakas fedte, ő volt Triton az embertörzsű és halfarkú tengeristen, keze abba az irányba mutatott, ahonnan a szél fújt. A legenda szerint, amikor a szobor eltűnt, hetekig nem fújt a szél Athénban, s hatalmas volt a hőség. Az embereknek a torony tövében áldozatot kellett bemutatniuk Boreásznak, az egyik faragványon ábrázolt istennek, aki „szétkorbácsolta a hőséget”.Tartomány:Attika
Település:Athén
GPS: 37° 59′ 2.18832″, 23° 43′ 41.89872″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward